Jednání o smlouvě v OKD je zablokované, na řadu přijdou mediátoři

Ostrava - Odbory a vedení těžařské firmy OKD se znovu nedohodly na kolektivní smlouvě. Odbory ji chtějí uzavřít už teď, vedení společnosti ale až od roku 2014. Obě strany navrhly zprostředkovatele, kteří by situaci měli vyřešit. OKD letos vytěží o dva miliony tun uhlí méně než v loňském roce. To už pocítili někteří jeho dodavatelé, úřadu práce ohlásili první hromadná propouštění.

Sedmnáct tisíc zaměstnanců stále čeká na zásadní vyjádření společnosti OKD. Ani dnes se ho ale nedočkali. Napjaté jsou zejména tisíce zaměstnanců dolu Paskov, který chce společnost prodat. Pokud by k prodeji Paskova opravdu došlo, zaměstnanci by bez smlouvy nebyli kryti. Odboráři proto spěchají, aby se nová smlouva zpečetila co nejdříve.

Kolektivní smlouva by měla platit pět let - od roku 2013 do roku 2017. Odboráři o ní s vedením firmy začali jednat už loni v srpnu. Vyjednávání se tedy táhnou téměř rok.

Vedení tvrdí, že čelí největší krizi od začátku dobývání uhlí v regionu. „Cena uhlí v loňském roce klesla o 40 procent a je na historickém dně,“ upozornila redaktorka ČT Lucie Křížková.

Kromě rozprodeje majetku se bude také propouštět. Ke konci srpna by mělo odejít přibližně 250 zaměstnanců. Těch, kteří přijdou o práci, ale bude nakonec mnohem víc, neboť firma přestane využívat služeb třinácti set lidí z externích firem, především Poláků.

Pokud se navíc OKD nepodaří důl Paskov prodat, bude to pro ni znamenat zřejmě další ztrátu. Vytěžit jednu tunu uhlí tady totiž stojí mnohem více, než za kolik se ho následně daří prodat.

  • Těžební gigant New World Resources (NWR), majitel černouhelné firmy OKD, se za první tři měsíce letošního roku propadl do čisté ztráty 80 milionů eur (v přepočtu zhruba dvě miliardy korun). Přitom ještě ve stejném období loňského roku měla firma čistý zisk šest milionů eur.

Vedení OKD už předalo odborářům seznam odborníků z ministerstva práce a sociálních věcí, tedy takzvaných zprostředkovatelů. „Odboráři si vyberou jednoho z nich, který bude řídit další jednání,“ podotkla Křížková. Pokud se ani jemu do 14 dnů nepodaří přispět k uzavření smlouvy, odboráři budou uvažovat o stávce.

Mluvčí OKD Marek Síbrt řekl, že jednání jsou s ohledem na delší období, po které by smlouva měla platit, a komplikovanou ekonomickou situaci náročná a do jejich ukončení je firma nebude detailněji komentovat. „Předložili jsme odborům vlastní návrh možných mediátorů, ale i nadále preferujeme variantu jednat s odbory přímo,“ uvedl pouze Síbrt.

  • Ještě v dubnu to podle odborářů vypadalo, že je kolektivní smlouva téměř připravena k podepsání. Pak NWR oznámila, že musí dělat úsporná opatření. Odboráři tak nakonec s vedením OKD podepsali jen úmluvu ohledně mzdových přídavků na letošní rok a o „velké“ kolektivní smlouvě jednají dál.

Do konce roku tak v Moravskoslezském kraji hrozí až 13 tisíc lidí bez uplatnění. Podle úřadu práce by se tak nezaměstnanost vyhoupla až k 11 procentům.