Írán i Alžírsko jsou pro další snížení těžby v kartelu OPEC

Alžír/Teherán - Ropa přestává některým těžařům vynášet, její cena si už sáhla na 33 dolarovou hranici, což se přibližuje výrobním nákladům. Ani výhled není dvakrát optimistický - poptávka jde dolů už druhý rok, což se nestalo víc než čtvrt století. Americké přístavy jsou zaplněné ropnými tankery a Oklahomské distribuční centrum hlásí rekordně vysoké zásoby.

Težba ropy se za současných cen vyplácí jen v některých lokalitách, například jeden barel vytěžený z kanadských ropných písků přijde na 70 až 80 dolarů. Kanadská ekonomika naštěstí na vývozu ropy nestojí, v mnohem horší situaci jsou země Perského zálivu. Jejich ekonomika by se díky nízkým cenám ropy mohla letos dostat do minusu: „Ty země si velmi rychle navykly utrácet ty snadno vydělané peníze z drahé ropy a samozřejmě teď se uskromňovat nikdo nechce,“ vysvětluje analytik Štěpán Pírko.

Ani opakované pokusy ropného kartelu OPEC omezit těžbu - jen minulý měsíc o dva miliony barelů denně - na cenu ropy nezbraly. Alžírsko a Írán teď přicházejí s dalším snížení těžby. Íránský guvernér skupiny Mohammad Alí Chatíbí dnes uvedl, že by měl kartel dále omezit produkci, aby se nabídka s poptávkou na světovém trhu vyrovnaly. Podle Chatíbího ukazují klesající ceny ropy ve světě, že je zásobování trhu stále vyšší než poptávka. Připomněl, že OPEC již omezil denní produkci o 4,2 milionu barelů.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Alžírský ministr energetiky Šakíb Chelíl dodal, že by měl kartel přitáhnout kohouty, pokud by ceny ropy dále klesaly. A připomněl, že se ve druhém čtvrtletí očekává výrazný pokles spotřeby. Podle Chelíla by se měly ceny v příštím čtvrtletí stabilizovat, než se ve třetím čtvrtletí opět vydají vzhůru. K předchozím omezením těžby v zemích kartelu Chelíl uvedl, že rozhodnutí naplnili všichni členové.

Cena americké lehké ropy uzavřela páteční obchodování kolem 36,50 dolaru za barel. Proti maximu nad 147 dolary z loňského července je tak barel levnější o více než 110 dolarů, protože světová finanční krize a pomalejší růst světové ekonomiky omezily poptávku po energiích, napsala agentura Reuters.