I Británie už vyplácí šrotovné

Londýn - Británie se dnes stala 12. zemí, kde funguje tzv. šrotovné. Vládní podpora obnovy vozového parku, kterou před měsícem oznámil ministr financí Alistair Darling, má stejně jako v jiných zemích pomoci místnímu automobilovému průmyslu. Zákazník může podle britské varianty požádat o slevu 2000 liber, tedy kolem 60 tisíc Kč, na nákup nového automobilu, pokud jej vymění za více než deset let starý vůz. Program by měl platit do března 2010.

Automobilky jsou v Británii jednou z hlavních obětí hospodářské krize. Výroba osobních vozů v Británii se v prvním čtvrtletí oproti loňskému roku snížila o 56,6 procenta na 183 010 vozů. Vláda ale nechce nechat výrobu automobilů v ostrovním království padnout, rozhodla se proto zavést šrotovné, které ji má povzbudit. O náklady se rozdělí s výrobci rovným dílem. Obě strany na šrotovné vyčlení po 300 milionech liber.

Zatím se ale ještě neví, jak velký zájem o šrotovné bude, dle průzkumů veřejného mínění zřejmě Britové nebudou mít o vládní pomoc při koupi nového automobilu až takový zájem, jak se očekávalo. „Jen dvacet procent těch potenciálních majitelů starých vozů se chystá tuto nabídku využít,“ zjistil spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Reportáž Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)

Britští výrobci i přesto systém uvítali. Podle analytiků ale program zřejmě posílí poptávku hlavně po malých modelech, které již nyní přinášejí relativně malý zisk. V Německu a Francii se zvýšila poptávka právě především po malých vozech. Automobilky hlásí, že před pondělním zavedením šrotovného přibylo návštěvníků v prodejnách i na webových stránkách prodejců. Nejvíce se potenciální zákazníci zajímají právě o menší modely. Podle Hondy se nejvíce lidí ptá na nejmenší model Jazz. Podobné zkušenosti má v Británii také Renault.

Na šrotovném může nakonec nejvíce vydělat vláda

Fiat uvažoval, že počká s uvedením kabrioletu populárního Cinquecenta na trh, protože nechtěl ztrácet na modelu, který se i tak prodává dobře. Nakonec se ale rozhodl, že prodej kabrioletu neodloží.

Na šrotovném může údajně nejvíce vydělat vláda. Díky dani z přidané hodnoty by mohla z každého vozu získat více než 1000 liber, kterými na jeho prodej přispívá. Šrotovné zavedlo zatím devět zemí Evropy. V Česku je Poslanecká sněmovna schválila v pátek.

Británie je 12. evropskou zemí, která zavedla šrotovné.
Zdroj: ČT24