Hubni, dostaneš peníze – recept amerických firem na obézní zaměstnance

New York – Vyšší podíl obézních lidí v americké společnosti přináší firmám nemalé finanční výdaje. Zvyšující se podíl osob s nadváhou stojí ročně 45 miliard dolarů. Podle studie CNN je příčinou častější výskyt nemocí či úrazů, kterými obézní lidé na rozdíl od štíhlejší spoluobčanů trpí. Experti na obezitu tvrdí, že by se zaměstnavatelům vyplatilo investovat do speciálních hubnoucích programů. Tato nemoc je totiž poslední dobou často nazývána jako epidemie 3. tisíciletí.

Například vedení společnosti Kimray připravilo svým zaměstnancům lákavou motivací – až 1 500 dolarů každý rok, pokud budou žít zdravě a hlavně hubnout. „Potřeboval jsem zhubnout, pořád jsem o tom mluvil, ale nikdy jsem neměl dostatečnou vůli, doma mi už také nadávali. Nakopla mě až moje firma a její motivační program,“ říká Robert Hood, který využil nabídky svého šéfa a po roce je lehčí o 13 kilo.

Michael O'Rourke, koordinátor:

„Jsme svědky skutečné změny v myslích našich zaměstnanců. Vyplácíme jim peníze a oni hubnou - opravdu to funguje. Jsou nejen hubenější, ale i zdravější. “

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech nabízí podobné projekty už třetina firem. Kromě přímých příspěvků na cvičení dostávají nepříliš štíhlí zaměstnanci i příspěvek na životní pojištění. „Zjistili jsme, že polovina našich zaměstnanců trpí obezitou. Může za to jejich jídelníček. Musíme je nějak přimět starat se o sebe,“ dodal Jason Eliot z firmy Integrit Human Resources. Podobné problémy trápí i tuzemské společnosti. Česká republika se v počtu obézních propracovala na přední místo v celé Evropě. Trpí jí 31 procent žen a 21 procent mužů.