Greenpeace si v Bruselu stěžuje na ČEZ v Bohunicích

Bratislava - Nevládní organizace Greenpeace požádala Evropskou komisi o přešetření způsobu, kterým si vláda Roberta Fica vybrala českou společnost ČEZ za partnera pro stavbu jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích. Aktivisté kabinetu vyčítají, že koncem loňského roku zvolil českou firmu bez veřejné soutěže, čímž porušil legislativu unie. Mluvčí ministra hospodářství Branislav Zvara kritiku odmítl, vláda podle něj zákon neporušila.

Nová jaderná elektrárna má vyrůst v lokalitě Bohunic v areálu, kde Slovensko muselo kvůli závazkům k Evropské unii odstavit dva starší bloky jaderné elektrárny V1. Přišlo tak o soběstačnost ve výrobě proudu, nový zdroj by měl soběstačnost posílit. Zvýší ji i dva bloky atomové elektrárny v Mochovcích, na jejichž dostavbě pracují Slovenské elektrárny pod kontrolou italské společnosti Enel.

Andrea Zlatňanská, Greenpeace Slovensko:

„Způsob, jakým vybrala slovenská vláda strategického partnera na tak nákladnou investici, je ukázkou bezhlavého upřednostňování jaderné energetiky Robertem Ficem.“


„V tomto procesu jsou dodržena všechna pravidla, normy a legislativa Evropské unie,“ reagoval Zvara. Vláda vybrala ČEZ za partnera do společného podniku se státní společností JAVYS, v němž bude mít většinový podíl stát. Firma bude mít následně na starosti přípravu projektu i výběr dodavatelů pro stavbu elektrárny. Akcionářskou smlouvu o vytvoření společného podniku mají zástupci obou firem podepsat v pátek na Jaderném fóru v Praze.

Plánovanou stavbu kritizovali také rakouští Zelení 

Vláda se rozhodla pro spolupráci s ČEZ loni v prosinci, údajně vybírala z desítky kandidátů. Záměr kabinetu postavit novou jadernou elektrárnu podrobili kritice také rakouští zelení.

Nová elektrárna v Jaslovských Bohunicích si podle předběžných odhadů vyžádá investici od čtyř do šesti miliard eur (asi 107 až 160 miliard korun). Elektrárna se má začít stavět v roce 2014, spuštění výroby je naplánováno do roku 2020. O typu a výkonu reaktoru se zatím nerozhodlo.