Globální recese zřejmě právě končí

Paříž - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) předpověděla v dnešní aktualizaci své pololetní prognózy, že globální recese zřejmě právě končí. Již v tomto čtvrtletí by se Spojené státy, země eurozóny i skupina G7 jako celek měly navrátit k hospodářskému růstu. OECD, která ještě v červnové předpovědi pro největší ekonomiky světa čekala ve třetím čtvrtletí pokles, nyní odhaduje, že celá G7 zaznamená v celoročním přepočtu již růst o 1,2 procenta. Plnou pololetní prognózu pro všech 30 členských zemí OECD včetně České republiky vydá pařížské ústředí organizace v listopadu.

Zotavení přišlo s „dramatickým obratem“ v Číně

Globální zotavení podle hlavního ekonoma OECD Jorgena Elmeskova začalo „dramatickým obratem“ v Číně a dalších asijských rozvojových ekonomikách. Ekonom organizace však připomněl, že ve druhém čtvrtletí byly ekonomiky po celém světě ještě silně závislé na vládních stimulech a rekordně nízkých úrokových sazbách.

Spojené státy, které v předešlém čtvrtletí ztratily jedno procento, by měly zaznamenat vzestup o 1,6 procenta a eurozóna by po poklesu o 0,5 procenta měla oživit o 0,3 procenta, z toho Německo o 4,2 procenta. Pro poslední čtvrtletí roku OECD u USA a zemí eurozóny čeká zrychlení růstu na nejméně dvě procenta a celá G7 by měla posílit o 1,4 procenta.

Hlavní ekonom OECD Jorgen Elmeskov:

„Ve srovnání s tím, co jsme očekávali ještě před několika měsíci, tu máme teď oživení, které možná přichází o něco dříve a je o něco silnější, protože finanční situace se zlepšila rychleji, než jsme dříve předpokládali.“


OECD sice nadále předpokládá ve třetím čtvrtletí pokles pro Británii, Itálii a Kanadu a ve čtvrtém čtvrtletí dočasný návrat do záporných čísel v Japonsku, celková situace G7 je však lepší. Ještě v červnu OECD eurozóně předpovídala pro poslední dvě čtvrtletí roku pokles o 1,1 a 0,5 procenta a pro USA nulu a růst o 0,5 procenta. Pro celý rok 2009 OECD pro G7 ovšem nadále čeká pokles, zejména kvůli hodně špatnému prvnímu pololetí.

OECD doporučuje, aby se ekonomikám neodebírala „umělá podpora“

OECD nyní vládám doporučuje, aby si zmapovaly strategii budoucího stahování fiskálních a monetárních pobídek z ekonomiky pro dobu, kdy bude oživení již zajištěné. Upozorňuje ovšem, že zatím není doba na to, aby se ekonomikám umělá podpora odebírala. „Výrazné objemy nevyužitých kapacit ve spojení s vyhlídkou na slabé oživení ukazují na to, že silné státní stimuly budou v nejbližší době nadále nutné,“ uvedla OECD.

Co se týče úrokových sazeb, podle OECD by se měly začít snižovat z nynějších výjimečně nízkých úrovní ve většině případů zhruba ve druhé polovině roku 2010 a někde i později. V červnu OECD ještě doporučovala, aby úroky zůstaly na nízké úrovni po celý příští rok.