Francie: Dnes stojí silnice, zítra nepoletí letadla

Paříž – Ve Francii pokračuje další horký den. Francouzi totiž stále protestují proti důchodové reformě prezidenta Nicolase Sarkozyho. Nepokoje nejspíš budou trvat až do středy, kdy bude Senát o reformě hlasovat. Demonstranti urputně blokují některé důležité rafinerie a sklady benzinu. Situaci vyostřuje také blokáda silničních tahů. Zítra se ke všeobecnému chaosu přidá ještě zmatek v letecké dopravě. Francie totiž zruší až polovinu letů. Opatření se může dotknout i spojů z České republiky.

Autodopravci se dnes postarali o dlouhé kolony

Zatímco zítra se nad Francií nebude létat, dnes ukazují vládě zaťatou pěst autodopravci. Nedaleko Lyonu ráno zablokovali pomalou jízdou všechny pruhy dálnice. Vzpoura kamionů začala už v noci blokádou a zpomalováním provozu. Všichni si přejí dosáhnout na jediný cíl. Donutit vládu, aby ustoupila ve věci důchodové reformy.

Řidiči nákladních automobilů, které odbory vyzvaly, aby stávku zintenzivnili, dnes zablokovali předměstí velkých měst. Způsobili několikakilometrové zácpy zejména kolem Paříže a Lille na severu země. V četných městech, například v Toulouse, také stávkující zablokovali dopravu a způsobili několikahodinové zpoždění ve výjezdu autobusů a tramvají.

řidička kamionu Brigitte Wozniozke

„Tohle je stávka, která zlomí velbloudovi záda. Mnoho lidí si uvědomuje, že přicházíme o to, co jsme si vydobyli v osmašedesátém. Máme lékařství, které není hrazeno, za sociální pojištění platíme víc a víc a jsme stále chudší a chudší.“

Protesty již několikátý den v řadě ochromily také železnici. Vyjela asi jen polovina rychlovlaků TGV, kvůli stávce na belgické železnici nevyjel žádný rychlovlak Thalys na lince Paříž-Brusel. Provoz rychlovlaků Eurostar mezi Paříží a Londýnem a spojení s Německem prý naopak zůstaly zachovány.

Francii dochází palivo, benzinové pumpy zavírají

Dál se dnes také stávkuje ve dvanácti rafineriích a některé sklady pohonných hmot stávkující zaměstnanci blokovali již od 04:00 SELČ. Svaz ropného průmyslu UFIP upozornil, že pokud by stávková akce neskončila, mohly by pumpám začít docházet pohonné hmoty do poloviny týdne. Vláda už navíc musela sáhnout do svých nouzových rezerv. Už 21. den v řadě zůstává ochromen stávkou také ropný terminál nedaleko Marseille. V kotvištích je zde zablokováno 61 lodí.

Země se nedostatkem pohonných hmot nezadusí

Premiér François Fillon prohlásil, že nenechá francouzskou ekonomiku „zadusit blokádou zásobování pohonnými hmotami“. „Nedostatek nebude,“ zdůraznil. Vláda ujistila, že úřady v případě nezbytnosti zablokované sklady pohonných hmot uvolní. Policie takto proti demonstrantům, kteří sklady zablokovali, zasáhla již v pátek.

„Ze 4 000 velkých benzinových stanic, které soustřeďují 60 procent pohonných hmot ve Francii, je jich asi 1 500 bez zásob,“ řekl agentuře AFP generální ředitel svazu UFIP Alexandre de Benoist. V některých regionech, zejména na severu, je situace lepší, s problémy se potýká více západ země. Nejhorší situace je v Paříži a okolí Nantes. Podle Benoista by se za normálních okolností měla dnes situace zlepšit. Podle společnosti Exxon Mobil je ale situace kritická. V zemi je celkem 12,5 tisíce čerpacích stanic.

Odboráři ve svých protestech neustále přitvrzují. Od nedělního večera třicítka z nich podle serveru Le Fiagro blokuje sídlo logistické firmy, která zásobuje čerstvými potravinami supermarkety na jihozápadě země.

Jde se do finále, Francouzi přitvrdili - zapalují auta a házejí kameny

Nespokojenost však najevo dávají i střední školy. Podle ministerstva školství je výuka narušena na 261 školách, tedy v šesti procentech těchto institucí v zemi. Organizátoři protestů ovšem tvrdí, že se jim podařilo narušit výuku na 850 školách, zcela zablokováno zůstává 550 vzdělávacích institucí.

Studenti se krom toho dnes několikrát střetli s pořádkovými silami. V Nanterre u Paříže, kde studenti zapálili před školou několik automobilů, odpověděli policisté na házení kamení použitím slzného plynu a kaučukových projektilů. Na 200 mladých výtržníků zde policisté zatkli. Podle serveru Le Monde se studenti zatýkali i v dalších městech. Bouřlivé nepokoje a střety studentů s pořádkovými silami dnes zažil také například Lyon.

Zítra blokádě podlehne Orly

Dnešek je přitom pouze nácvikem chaosu na zítřek. To totiž vypukne generální stávka a odbory doufají, že by do ulic mohly vyjít miliony lidí. Francouzi také chystají obří protestní pochod hlavním městem. Zrušeno bude také mnoho letů. Nejvíce rušení letů zasáhne pařížské letiště Orly. Podle Úřadu pro civilní letectví DGAC se má právě tam počet letů snížit o polovinu. Ostatní letiště budou rušit zhruba třetinu letů.

Ředitelka komunikace Českých aerolinií Hana Hejsková ale tvrdí, že zrušen bude pouze jeden let z Prahy do Paříže. Půjde o spoj, který odlétá v jednu hodinu z Prahy a let zpáteční. Telefonické centrum už ale obvolává postižené a nabízí jim překnihování. Vedle ČSA omezí v úterý svůj letový řád mezi Prahou a Paříží společnost Air France. Celkem v odpoledních a podvečerních hodinách nevypraví mezi oběma městy dva páry letů. „Situace se může během úterý dále vyvíjet,“ upozornila mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová.

Ostatní lety by měly být vypravovány, ale se zpožděním je nutné počítat. To se může týkat i letů do Španělska, ty totiž využívají francouzský letový prostor. Váznoucí zásobování palivem na francouzských letištích se ale podle Hejskové Českých aerolinií zásadně netýká. „České aerolinie se snaží zachovat v maximální míře pravidelnost svých letů z Francie, proto si letouny společnosti směřující do francouzských destinací nechávají natankovat palivo i na zpáteční let již před odletem z Prahy,“ uvedla mluvčí.

Ve Francii nebude klid až do středy

Státníci se mají opravdu ještě na co těšit. Demonstranti totiž hrají tvrdou hru. Minulý týden se jim podařilo celou zemi takřka odříznout od přísunu pohonných hmot. Zásobování se zatím obnovit podařilo, odboráři ale v síle protestů minimálně během následujících tří dnů nepoleví.

Nicméně po týdnu nebývalé mobilizace proti reformě, která posune minimální věkovou hranici pro odchod do důchodu ze 60 na 62 let, setrvávají vláda i odbory na svých pozicích. Fillon v neděli zopakoval, že debata v Senátu bude dokončena a reforma odhlasována. Prezident Nicolas Sarkozy tvrdí, že ani jiná cesta není. Už nyní totiž v rozpočtu na důchody chybí 32 miliard eur a v roce 2020 to bude 50 miliard.

Podle průzkumu ústavu CSA, který dnes přinesl list Le Parisien, podporuje úterní stávky a demonstrace 52 procent Francouzů a 19 procent z nich s hnutím proti reformám sympatizuje.