Farmaceutické giganty zlevní vakcíny pro rozvojový svět

Londýn - Několik velkých světových farmaceutických společností se dohodlo, že bude rozvojovým zemím prodávat vakcíny za nižší ceny. Zlevní například vakcínu proti rotaviru, který způsobuje průjmová onemocnění, na dva dolary. Průjem patří mezi nemoci, které ročně celosvětově usmrtí nejvíce dětí do pěti let. Každoročně na průjmy způsobené rotavirem zemře víc než 500 tisíc dětí. Farmaceutické společnosti se ale dlouhá léta stavěly ke zlevnění očkování a léků pro chudé odmítavě.

Britská farmaceutická firma GlaxoSmithKline zlevní vakcíny proti průjmovým onemocněním o 67 procent. Jedna očkovací dávka tak bude stát 1,50 libry (zhruba 40 korun). Ve vyspělých zemích bude společnost stejnou látku prdávat za 30 liber (více než 800 korun). S cenami dolů chtějí jít i další významní hráči na farmaceutickém trhu - Merck, Johnson & Johnson nebo Sanofi Aventis. Indické společnosti Serum Institute a Panacea Biotec pak zlevní vakcíny proti záškrtu, tetanu, žloutence typu B či třeba černému kašli.

Andrew Witty, generální ředitel GSK

„Je jasné, že pokud žijete v Keni nebo Malawi, tak se jen těžko můžete podílet na hrazení těchto vakcín. Proto se na nich musí podílet lidé z bohatších zemí.“

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Ve ztrátě kvůli svému gestu ale farmaceutické firmy rozhodně neskončí. Třeba GlaxoSmithKline (GSK) chce docílit nižší ceny pro rozvojové země tak, že zdraží vakcíny ve vyspělých zemích. Merck zase spoléhá na vyšší objem prodeje. „Větší prodaný objem umožní další snížení ceny, jak výrobci zvýší produkci a tím sníží náklady,“ uvedla prezidentka společnosti Julie Gerberdingová. Očkovací látky se tak podle ní stanou v budoucnu ještě dostupnější.

Farmaceutické giganty nabídly levnější očkovací látky společnosti Global Alliance for Vaccines and Immunisation (GAVI). Ta zpřístupňuje očkování obyvatelům nejchudších zemí světa. GAVI by chtěla do roku 2015 zpřístupnit vakcínu proti rotavirům 40 procentům chudých zemí. Na naplnění tohoto ambiciózního cíle ale nemá dost peněz, chybí jí 3,7 miliardy dolarů, a proto se obrátila na farmaceutické firmy, aby jí pomohly.

Merck dnes oznámil, že zlevní také vakcíny proti lidskému papilomaviru, který způsobuje rakovinu děložního čípku. Cenu chce snížit o 67 procent na 5 dolarů za dávku. GAVI vakcíny proti papilomaviru rozvojovým zemím neposkytuje, nicméně společnost dnes uvedla, že je to součást její strategie do budoucna. Více než 90 procent úmrtí na rakovinu děložního čípku nyní totiž připadá právě na rozvojové země. Ročně tato nemoc zabije 200 tisíc žen.

Radžív Tandon, organizace Save the Children

Dohoda farmaceutických společností o zlevnění vakcín znamená zásadní obrat. Léta podobná gesta výrobci odmídali. Zdůvodňovali to tím, že potřebují zisky, aby mohli hradit finančně náročný vývoj nových generací léků. Teď se čeká na reakci zákazníků v bohatých zemích. Pokud bude příznivá, bude podle GSK možné levné očkování v chudých zemích rozšířit.