Evropské burzy dnes hýřily optimismem

Praha/Frankfurt nad Mohanem/Londýn - Pražská burza po předchozích poklesech nabrala dech a zažila největší dvoudenní růst od dubna 2009. Od začátku týdne si hlavní index PX, který dnes stoupl o 3,63 procenta na 934,4 bodu, připsal už více než osm procent. Dařilo se rovněž západoevropským trhům, jejichž akcie rostly nejrychleji za posledních 16 měsíců.

Nejvíce rostly opět akcie Erste Group Bank, které zpevnily o téměř 11,5 procenta na 508 korun. Od pátečního minima tak přidaly 33 procent. O pět procent na 140 korun vzrostly i cenné papíry těžební NWR. Posílení o necelé procento na 174 korun zaznamenaly také akcie Unipetrolu. ČEZ přidal 0,53 procenta na 703,70 koruny. 

„Investoři po dlouhé sérii propadů spekulovali, že evropští představitelé v nejbližší době přijdou s plánem na řešení současné dluhové krize,“ vysvětlil Pavol Mokoš z Patria Direct. Také podle analytika Komerční banky Miroslava Adamkoviče dnes burzy ovládl neskrývaný optimismus. O více než tři procenta rostly i okolní trhy, rakouský ATX zpevnil dokonce o 5,5 procenta.

Logo Burzy cenných papírů Praha
Zdroj: Jindřich Mynařík/ISFA/LN

Se ztrátou nakonec uzavřely jen akcie telekomunikační společnosti Telefónica. „Investoři tak zřejmě přeskupovali své pozice z dividendové Telefóniky do rizikovějších titulů, které by v případě dalšího růstu mohly skrývat mnohem větší růstový potenciál,“ dodal Mokoš.

Západoevropské akcie se vyšplhaly na nejvyšší čísla za 16 měsíců 

Akcie na západoevropských burzách dnes prudce zrychlily růstové tempo a jejich hlavní index vzrostl o více než čtyři procenta, nejrychleji za posledních 16 měsíců. Trh vynesly vzhůru šířící se dohady, podle nichž eurozóna konečně připravuje plán na účinnou pomoc Řecku a zastavení dluhové krize. Index FTSEurofirst 300 v závěru stoupl o 4,3 procenta na 936,41 bodu a od pátku získal již téměř sedm procent. Od začátku roku ale pořád ztrácí asi 15 procent.

Londýnská burza
Zdroj: ANDY RAIN/ISIFA/EPA

Impulzem k růstu se staly informace, podle nichž eurozóna chystá zvláštní fond, který by ji stabilizoval a zabránil šíření dluhové krize. Naděje trh také vkládá do dohadů, podle nichž politici jednají o výrazném posílení kapacity evropského záchranného fondu EFSF z nynějších 440 miliard eur (zhruba 10,9 bilionu korun) na bilion nebo dokonce dva biliony eur.

Na růstové vlně se nesly především akcie bank, které v naději na protikrizový plán posílily třetí den za sebou. Bankovní index STOXX Europe 600 stoupl o 6,5 procenta, letos však stále ztrácí 30 procent.