Elektřina v roce 2009? Možná až o desetinu levnější

Praha - Podle analytiků se mohou počínaje příštím rokem těšit občané České republiky na elektřinu levnější o sedm až deset procent. Podle expertů by měl proud zlevnit i přesto, že cena silové elektřiny opět začala růst. Bude však záležet na celkovém vývoji na trhu a také na výši regulačních poplatků, které určuje Energetický regulační úřad (ERÚ). Silová elektřina, která tvoří více než polovinu konečné ceny, se aktuálně obchoduje na energetické burze s dodáním v příštím roce kolem 52 eur za megawatthodinu (asi 1400 korun). Loni v létě dosahovaly ceny svých historických maxim kolem 90 eur za MWh (2425 korun), ale vlivem hospodářské krize se ceny propadly až o 40 procent pod 40 eur za MWh (1080 korun).

Tak výrazné zlevnění proudu ale lidé nemohou očekávat. Energetické společnosti totiž elektřinu nakupují v průběhu celého roku, což ovlivňuje průměrnou cenu, od které se odvozují ceny pro konečné zákazníky. „Průměr za rok 2008 odhaduji na asi 70 eur/MWh, v letošním roce na 50 eur/MWh,“ uvedl Jiří Gavor z poradenské společnosti ENA, který předpokládá snížení
konečných cen kolem deseti procent.

Lidé si ceny mohli zafixovat, zájem však neměli 

Za klesajících cen nabídly energetické společnosti poprvé lidem možnost zajistit si pevné ceny elektřiny na příští rok s předstihem několika měsíců. Firma ČEZ umožňovala zafixovat si na příští rok ceny silové elektřiny o 15 procent nižší než letos, E.ON nabízel 20procentní snížení. Zákazníci však museli uzavřít nové smlouvy, u ČEZu do konce dubna a u společnosti E.ON do konce května. Zákazníci nakonec o pevné ceny příliš velký zájem neměli. ČEZu se upsalo necelých 2000 lidí, což je vzhledem k počtu jejich odběratelů mizivé procento.

Konečná cena elektřiny se skládá z ceny za vyrobenou elektřinu, z poplatků za přepravu a distribuci i za související systémové služby. Kromě plateb za vyrobenou nebo též silovou elektřinu podléhají všechny složky rozhodnutí ERÚ. Analytik České spořitelny Jakub Židoň očekává, že platby stanovované ERÚ porostou o jedno až dvě procenta. „Výsledné snížení by po započítání poplatků za přenos a distribuci mohlo být mezi osmi a deseti procenty,“ dodal.

Pomoci může ještě kurz koruny 

Situaci většiny odběratelů může ještě vylepšit kurz koruny k euru. Na burze se elektřina totiž obchoduje v eurech a každé posílení koruny tak přispívá k jejímu zlevnění. Analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz očekává spíše lehce pozitivní efekt koruny. „Odhadujeme lehké posilování koruny vůči euru, to může lehce zlevňovat zbývající nákupy elektřiny,“ dodal s tím, že ceny by v příštím roce mohly klesnout o sedm až osm procent.