Ekonomická vysvětlivka: Hrubý domácí produkt

Hrubý domácí produkt neboli HDP je vyjádřením výkonu ekonomiky v určitém období, obvykle v průběhu čtvrtletí či celého roku. Jde o komplexní ukazatel, který říká, jaká hodnota zboží a služeb byla nově na území dané ekonomiky vytvořena a kdo dané zboží a služby nakupoval, případně jak významně se vyvážely do zahraničí. HDP se tak používá jako základní ukazatel stavu kondice ekonomiky, tedy zda ve sledovaném období rostla, případně jak rychle. Proto je mediální pozornost obvykle nejvíce soustředěna na meziroční či mezičtvrtletní vývoj (růst či naopak pokles) HDP, který je však počítán tak, aby nebyl zkreslen vývojem cen.

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejňuje HDP ve čtvrtletní frekvenci s tím, že první předběžné číslo vývoje HDP přichází třicet dní po konci čtvrtletí. Tento údaj je však předběžný a slouží jen jako první indicie, protože pro jeho výpočet nemají statistici dostupné ještě všechny potřebné údaje. Z toho důvodu neobsahuje žádné bližší detaily a časem jej může ČSÚ ještě s příchodem doplňujících dat poupravit, a to jak lepším, tak horším směrem.

Teprve s odstupem dalšího měsíce je zveřejněno zpřesněné číslo a bližší struktura vývoje, kde je již možné zjistit podrobnosti, například které sektory ekonomiky vytvářely nejvíce zboží a služeb a kdo toto zboží spotřeboval, tedy zda rostla spotřeba domácností, vlády, nebo se zboží vyvezlo do zahraničí.

Nejvíce sledovaná hodnota růstu HDP je stejně jako v případě jiných ekonomických ukazatelů očištěna o vývoj cen – pokud se tak hovoří o růstu HDP ve výši dvou procent, jde o reálný růst po zohlednění toho, jak se v domácí ekonomice vyvíjely ceny.

Nejčastěji se růst HDP uvádí ve srovnání se stejným čtvrtletím předešlého roku, v tom případě jde o meziroční růst. Lze také srovnávat vývoj HDP mezi jednotlivými čtvrtletími – zde je však nutné zohlednit skutečnost, že některá čtvrtletí bývají obvykle slabší než jiná. Proto statistici při zveřejnění mezičtvrtletního růstu hovoří o takzvaně sezonně očištěných údajích, aby nebyla informace o růstu zkreslena například vánočním obdobím, či naopak slabší výrobou v průmyslu v průběhu letních měsíců. Při meziročním srovnání sice porovnáváme stejná čtvrtletí, ta však mohou mít rozdílný počet pracovních dní, což dokáže čísla také mírně ovlivnit. Ekonomové tak velmi často pracují právě s očištěnými údaji, které lépe vystihují stav ekonomiky bez různých sezonních a kalendářních vlivů.

Hrubý domácí produkt měří výkon ekonomiky z pohledu místa, vstupuje do něj tak například výroba podniků na území České republiky, které jsou vlastněny ze zahraničí. Alternativou je pak hrubý národní produkt (HNP), který měří hodnotu zboží a služeb za určité období vytvořené občany daného státu, a to jak na území tohoto státu, tak v cizině.

Ukazatel HDP se často používá pro různá porovnávání napříč státy. Proto se například poměřuje zadlužení země vůči HDP a další ekonomické ukazatele jsou porovnávány právě k hodnotě hrubého domácího produktu. Důležitým údajem je pak také ukazatel HDP na obyvatele, aby bylo možné srovnávat výkonnost ekonomik s různě velkou populací.