Do penze v sedmdesáti? Bez reforem možná nic neobvyklého

Praha - V českém důchodovém systému mizí výrazně více peněz, než do něj přitéká. Loni se na penzích vyplatilo o 33 miliard korun více, než kolik za tímto účelem do státní kasy přiteklo. A letos chybí přes deset miliard už po prvním čtvrtletí. Už současným třicátníkům by se tak mohlo stát, že na jejich penze už peníze nebudou a oni skončí bez pomoci státu v chudobě, a to i přes to, že z padesátitisícového platu přispěje dnešní třicátník jiným důchodcům za svůj život více než 2,5 miliony korun. Stávající systém tak budí nevraživost mezi mladými, kterým staří zdánlivě projídají budoucnost, a starými, kteří s penzí často nevyjdou. Odborníci proto volají po důchodové reformě.

Na vině deficitů penzijního systému není jen krize, ani po hospodářském oživení se situace příliš nezmění. „Bohužel analýzy takzvané nové Bezděkovy komise vypovídají o tom, že i když dojde k růstu ekonomiky, deficit bude přetrvávat,“ varoval ředitel Penzijního fondu Komerční banky Pavel Jirák. V roce 2050 by mohl nabobtnat až na 120 miliard ročně.

Chyba vězí v systému samotném

Ekonomika ČT24 (zdroj: ČT24)

Cesta k deficitům je přitom dlážděna už samotným principem, na kterém český penzijní systém funguje. Jde totiž o tzv. průběžné financování, což znamená, že současné důchodce platí současní pracující. Česká populace ale stárne, ubývá těch, co na penze platí, zato důchodců je stále více. Podle odborníků je proto reforma nezbytná a čím déle se s ní bude odkládat, tím dráž vyjde.

ČSSD a ODS se v mnohém překvapivě shodují

Že se něco se systémem penzí dělat musí, je jasné snad každé politické straně. „Je potřeba změna důchodového systému. My si myslíme, že ve druhé fázi je důležitý kapitálový pilíř a třetí fáze, tedy opt-out, je důležitý k tomu, aby ten systém přežil,“ řekl ČT volební lídr ODS v Moravskoslezském kraji Pavel Drobil. Opt-outem ODS rozumí možnost neodvádět určité procento sociálního pojištění do průběžného pilíře a místo toho dávat prostředky na dobrovolné kapitálové spoření. Z počátku by se podle ODS mohlo jednat o 3 až 4 procenta.

Plány ČSSD v Ekonomické inventuře představil bývalý eurokomisař Vladimír Špidla, který považuje důchodovou reformu za běh na dlouhou trať. „Žádná důchodová reforma není kratší běh než na jednu až dvě generace,“ podtrhl. Svoji rozhodující váhu by si podle něj měl uchovat základní systém, doplnit je jej však třeba systémy dobrovolného a podnikového pojištění. „Nepředpokládáme, že by ty kapitálové systémy (dobrovolný a podnikový) měly být povinné,“ dodal Špidla.

Expert na důchodový systém Vladimír Bezděk:

„Důchodový systém nesnáší revoluce. Z mého úhlu pohledu postupné, relativně malé z hlediska příspěvkové sazby zavádění individuálního spoření jedinců na své stáří jako doplněk k nadále dominantnímu průběžnému důchodovému systému není revoluce, nýbrž evoluce.“

Kapitálový pilíř prosazuje i TOP 09, komunisté jsou proti

Nejen parametrické změny v důchodovém systému prosazuje i TOP 09. „Stávající průběžný pilíř musí zůstat zachován, ale zároveň počítáme s vytvořením kapitálového pilíře, který by byl více zásluhový,“ uvedla senátorka Ludmila Müllerová (TOP 09).

Myšlenku vzniku druhého, kapitálového pilíře - vedle dosavadního státního průběžného financování penzí - nicméně zásadně odmítají komunisté. „Z našeho pohledu nepřipadá v úvahu žádné oslabení státního pilíře. Co se týče parametrických úprav, tam jsme připraveni,“ míní poslanec Miroslav Opálka (KSČM).

Důležitý je konsensus

Jak se na reformu penzí dívají malé strany, které se rovněž utkají o přízeň voličů v květnových volbách, čtěte na webu ČT24 již ve středu.

Všechny čtyři strany, jejichž zástupci se utkali v Ekonomické inventuře, se ovšem překvapivě snadno dokáží shodnout na tom, že pro důchodovou reformu je nezbytný konsensus napříč politickým spektrem. Podle některých odborníků se ale shoda bude hledat jen velmi těžko. „Tady nikdy nebude konsensus, musí přijít lídr, který to rozsekne, za kterým půjde většina,“ zdůraznil analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Vladimír Bezděk, který už od roku 1997 připravuje mantinely tolik potřebné reformy, ale vidí situaci o něco optimističtěji. Strany by se podle něj na reformě shodnout mohly. „Já se domnívám, že jestli někdy v Česku byla v posledních osmi, deseti letech šance něco v oblasti důchodové reformy udělat, tak je to právě teď, v roce 2010, z kraje roku 2011 po volbách,“ podotkl.

Popohnat politiky k reformám se nyní snaží Ústavní soud. Ten v polovině dubna zrušil s platností od 30. září 2011 výpočet důchodů, který byl údajně méně výhodný pro lidi s vysokými příjmy. Soudci tak dali za pravdu názoru, že stávající systém nebere dostatečně ohled na to, kolik lidé v životě vydělávali, a tím pádem i odváděli státu do penzijního systému. Politici tak budou muset urychleně zákon o důchodovém pojištění upravit.

Jak systém udržet bez reformy?

Pokud by se politici nedokázali na reformě shodnout, krach důchodového systému bezprostředně nehrozí. Upravovat se dají jeho jednotlivé parametry, občané ale z těchto úprav zřejmě nadšeni nebudou. Nedostatek peněz se dá řešit například zvyšováním věku, ve kterém mohou lidé odejít do penze. Ten se po několika skocích v Česku vyšplhal na 65 let a brzy bychom podle ekonomů tímto stylem mohli prolomit sedmdesátku.

Další možností, jak systém udržet bez potřebné reformy, je navýšení odvodů, kterými do něj pracující přispívají. Aktuálně přitom tvoří odvody 28 procent hrubé mzdy, což podle odborníků není nijak málo. „Patří mezi nejvyšší důchodová pojištění v Evropě, která jsou vůbec placena. To znamená, prostor pro zvýšení moc vysoký není,“ upozornil šéfredaktor webu Investujme.cz Petr Zámečník.

Pak se dá také sáhnout na výši penzí. Kdyby se důchodcům platilo méně, byl by nižší i deficit penzijního systému. To ale představuje velmi nepopulární opatření, do kterého se politikům příliš nechce. Raději důchodcům před volbami slibují buď zvyšování penzí, nebo vyplacení tzv. 13. důchodu.

  • Struktura populace v ČR autor: ČT24, zdroj: Populační databáze OSN http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1621/162071.jpg
  • Matky s dětmi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1621/162080.jpg
  • Struktura populace v ČR autor: ČT24, zdroj: Populační databáze OSN http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1621/162073.jpg
  • Vladimír Bezděk autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1373/137280.jpg
  • Důchodkyně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1621/162078.jpg