Díky novele zmizí 8 z 10 provozoven hazardu, hájí předlohu Závodský

Pokud projde návrh loterijního zákona legislativním procesem, přinese to zánik až 85 procent především těch malých provozoven s hazardem. Prohlásil to v Otázkách Václava Moravce náměstek ministra financí Ondřej Závodský (nestr. za KDU-ČSL). Konkrétní číslo, které předvídá úbytek provozoven, uvedl jako jeden z hlavních protiargumentů na kritiku, která se na ministerstvo snesla od organizací Transparency International a Občané proti hazardu za to, že změkčilo předkládaný návrh. V původní verzi totiž byla opatření pro ochranu hráčů nebo omezování počtu heren, to ale v aktuálním návrhu podle organizací už není.

„Ze současného stavu provozu v naší zemi jich zůstane zhruba 15 procent. Následně zřejmě dojde k nějakému sloučení provozoven, ale očekáváme úbytek na 20 až 25 procent současného stavu,“ uvedl náměstek Závodský v reakci na výtky, že z předlohy zmizela klíčová omezení.

Podle jeho výčtu zákon přinese konec zvláštním provozním režimům, jako jsou restaurace a benzínové pumpy. Také mají skončit drobné herny, kterých je v současnosti u nás kolem 4 tisíc, stejně tak i v mini kasinech s počtem herních automatů nižším než 30. „Nadále zákon obsahuje to, že nebudou moct hrát pobíratelé sociálních dávek, zmizí staré přístroje s největším procentem prohernosti, tedy ty přístroje VHP. A takto mohu vypočítávat dalších dvacet věcí, které tento zákon poprvé po 25 letech přináší,“ řekl Závodský a jedním dechem se znovu důrazně ohradil proti kritice.

Norma podle Závodského obsahuje účinné restrikce i zvýšení daňové zátěže firem, které provozují hazard. Současně má zamezit přechodu podnikatelů do ilegality. Nynější znění návrhu zákona ale podle zmíněných organizací zvyšuje dvacetkrát maximální sázky, zvedá nejvyšší možné hodinové prohry a z pěti na dvě sekundy snižuje interval mezi dvěma hrami. Vypadla prý také povinná čtvrthodinová přestávka po hodině hry, nutnost informovat o celkové prohře a zavírací doba heren od 03:00 do 10:00.

Do zákona by se měla vrátit opatření proti vzniku gamblerství

Náměstek brněnského primátora Matěj Hollan (Žít Brno s podporou Pirátů) podotknul, že zřejmě zmizí herny hospodského typu, kde mají v současnosti třeba tři automaty, ale provozovny, které již dnes mají automatů 10, jejich počet rozšíří na 15, aby před zákonem obstály.

OVM o novele loterijního zákona (zdroj: ČT24)

Podle něj ale kritika mířila mimo jiné na vypadnutí těch ustanovení ze zákona, která by postupovala především proti vzniku gamblerství. Povinná přestávka po 60 minutách hraní i povinně zavřené herny v pozdních nočních hodinách. „To jsou velmi silná opatření, která ochraňují hráče před tím, aby zapadli do závislosti. Je potřeba, aby se tyto parametry do zákona vrátily,“ požaduje Matěj Hollan, podle kterého je jejich vyjmutí z návrhu zbytečným „stahováním gatí před brodem“.

Arbitráže ze strany „zločinného, úplatného senátora Valenty“ se Závodský ani trochu nebojí

Senátor Ivo Valenta, který přes kyperské společnosti ovládá svůj loterijní holding Synot, před nedávnem v Otázkách Václava Moravce uvedl, že už zahájil kroky k mezinárodní arbitráži proti českému státu. Synotu vadí, že v některých obcích přišla o dlouhodobé licence na provoz videoloterijních terminálů. Povolení na deset let zrušilo ministerstvo financí na základě nalezů Ústavního soudu z let 2011 a 2013, aby tak vyšlo vstříc obcím, které chtěly hazard na svém území regulovat samy a herny vykázat. Provozovatelé terminálů si nyní nárokují ušlý zisk.

Matěj Hollan o hrozbě arbitráží:

„Ať už je pan Valenta podá. S arbitrážemi otravují už asi posledních pět let, slyšíme to pořád. Ať je podají, ať se klucí snaží.“

Náměstek Závodský jen konstatoval, že „pan zločinný a přečinný senátor Valenta“ inzeruje svou arbitráž už několik měsíců. Rušení licencí se podle něj opírá o paragraf 43 současného loterijního zákona. „Chci upozornit, že ministerstvo financí se v naší zemi bude řídit nálezy Ústavního soudu a Nejvyššího soudu, které říkají jednoznačnou věc, co má ministerstvo udělat, a ne tím, co nám tady pan úplatný senátor Valenta radí,“ nebral si náměstek ministra servítky. Valenta byl v roce 2004 obviněn jako spolumajitel klubu 1. FC Synot (dnes 1. FC Slovácko) z navádění sportovního ředitele klubu Jaroslava Hastíka k podplácení. Za to dostal od soudu pokutu 350 tisíc a čtyřměsíční podmínku.