Diamant - krásný šperk i výhodná investice

Bombaj – Indie je zemí, kde lidé tradičně ukládají svoje finance do šperků z drahých kovů, diamantů a jiných vzácných klenotů. Důvěřují jim více než bankám. Dodnes navíc symbolizují zlaté šperky v Indii příslušnost k určité kastě. Celá třetina klenotů ze vzácných kovů se prodá právě tam. Donedávna však neměla diamantová velmoc svoji burzu. Teď už ale bude byznys jako po másle šlapat i v Bombaji.

„Ceny zlata se skokově měnily snad čtyřikrát za poslední dva roky. Ceny diamantů jsou skoro stabilní, takže lidé je začali více kupovat,“ tvrdí obchodník Pratap Kamat. Drahé kameny tak začínají žlutý kov vytlačovat. Cena diamantů sice roste také, ne ale skokově. Podle generálního ředitele společnosti Diamonds International Corporation Přemysla Synka konstantní růst trvá již desítky let. Léta 2007 a 2008 ale byla výjimkou. Tehdy rostla hodnota diamantů o třetinu, některých skupin potom až o sedmdesát procent. Nyní už se ale vývoj dostal zpět do normálu.

Investujte do diamantů, je to jistota

Diamant - krásný šperk i výhodná investice (zdroj: ČT24)

Generální ředitel společnosti Diamonds International Corporation Přemysl Synek:

„Diamant představuje nejkoncentrovanější bohatství této planety, takže je stále oblíbený jako alternativní investice mezi investory.“

„Společně se zlatem jsou diamanty každoročně vyhodnocovány jako nejjistější investiční nástroj této planety,“ dodává Synek. O diamantech se prý říká, že jejich hodnota každý rok roste stabilně mezi třemi a sedmi procenty. Rok 2010 dokonce přinesl růst o deset procent. Některé skupiny však rostou ještě výrazněji – a to o 12 až 18 procent ročně.

Nejzajímavější pro investory jsou kameny investiční, ty mají nejvyšší parametry kvality. Investice však vyžaduje velké množství prostředků. Zajímavou skupinou jsou ale i diamanty, které se usazují do šperků. Ty jsou sice o něco levnější, rozdíl v nich ale většina lidí pouhým okem neuvidí.

Zájem o diamanty mají i Češi

Indie je sice největším trhem, dodnes jsou však hlavním městem diamantů Antverpy. Tam se totiž nacházejí hned čtyři diamantové burzy. Loni se ale stalo světovou jedničkou Rusko. Z hlediska investic a šperkařství zůstává významným kontinentem i Afrika. Nová naleziště byla objevena také v Kanadě. Diamantům na chuť přicházejí potom i Češi. „Investiční kameny mají svůj konstantní prodej během celého roku, a v Čechách díky tomu, že je to poměrně nová a alternativní investice, tak ten zájem každoročně velmi výrazně roste,“ uzavírá Synek.

Zpracování diamantu
Zdroj: ČT24