Další rána pro Světlou – průmyslové zóny zejí prázdnotou

Světlá nad Sázavou – Světlé nad Sázavou se nedaří. Nejprve ji o pracovní příležitosti připravil krach skláren, teď se jí nedaří lákat investory do nových průmyslových zón. I když se část výroby skla podařilo obnovit, nezaměstnanost to srazilo z 22 procent na 14. To je pořád výrazně nad celorepublikovým průměrem. Město zoufale hledá práci pro stovky lidí. Teď přemýšlí, jak průmyslové zóny ještě více zatraktivnit.

Světelská radnice si marně láme hlavu nad tím, proč investoři do města nechtějí. Volné pracovní síly je dost, a tak by nebyla ani moc drahá. Dálnice D1 je co by kamenem dohodil a silnice do 15 kilometrů vzdáleného Humpolce, kde se na ni dá najet, se právě nyní opravuje a rozšiřuje. Co tedy investory odrazuje, nikdo neví.

„Můžeme spekulovat o tom, že pozemky jsou příliš drahé, já si myslím, že nejsou,“ uvedl starosta Světlé Jan Tourek (KDU-ČSL). Radnice dosud nabízela firmám metr čtvereční za 450 korun. Teď uvažuje i o snížení ceny s tím, že rozhodující vliv na to bude mít počet nově vytvořených pracovních míst.

Faktorů je ale více. Radnice by hlavně chtěla, aby nový zaměstnavatel začal fungovat co nejdříve. „Určitě budeme zohledňovat to, za jak dlouho postaví, jaký druh provozu tam bude chtít a hlavně kolik zaměstná našich lidí, to je pro nás to podstatné a závazné,“ doplnil starosta.

Investor se našel jeden, zatím ale nestaví

Světlá nabízí desetihektarovou plochu nad sklárnami pro větší průmysl a menší tříhektarovou pro drobnější podnikání. Zde se podařilo prodat zatím jediný pozemek, belgickému výrobci cukrovinek, který ale zatím investici odložil. „Může se stát, že zahájíme v nějakém menším rozsahu a budeme to postupně rozrůstat a nebo ještě chvilku počkáme a postavíme to rovnou ve velkém,“ prohlásil výkonný ředitel belgické firmy Jan Hejčl.

Do nákupu a zasíťování průmyslových zón ve Světlé investoval stát 20 milionů a město 17 milionů korun. I proto je nechtějí nechat prázdné. U větší zóny je ale ještě po dohodě s budoucím investorem potřeba dojednat podmínky pro dopravní napojení a dovedení inženýrských sítí.

Sklárny Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou zkrachovaly koncem roku 2008. Byly součástí holdingu Bohemia Crystalex Trading, který kvůli miliardovým dluhům neměl peníze na provoz. Zhruba po roce se podařilo výrobu ve sklárnách pod novým názvem Crystalite Bohemia znovu obnovit. Zatímco ale starý podnik zaměstnával kolem 1 200 lidí, v obnovené výrobě našlo práci jen necelých 300. Letos v dubnu se navíc do konkurzu dostala další světelská sklárna - Bomaco Rossi – což připravilo o práci na šest desítek lidí.

Světlá nad Sázavou
Zdroj: ČT24