Česká obchodní mise uzavřela v Kazani kontrakty za dvě miliardy

Kazaň – Českým firmám se v Rusku daří. Zástupci tuzemských podniků vyrazili za doprovodu ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) na obchodní misi do Kazaně, metropole ruského Tatarstánu, a uzavřeli s tamními partnery dohody a předběžné úmluvy za zhruba dvě miliardy korun. Zejména pro malé a střední firmy se dříve velmi těžko dostupný ruský trh může stát klíčovým, protože poptávka z Evropské unie ochabuje.

Rusko stojí před obměnou své průmyslové základny. Řada věcí se modernizuje a pro české firmy je to vzkaz, že v největší zemi světa mohou najít významné odbytiště. Mise 50 zástupců českých podniků se tedy zaměřila především na projekty ve stavebnictví a dopravě.

Mezi největší úlovky českých byznysmenů patří dohody a memoranda o výstavbě multifunkčního komplexu firmou PSJ, závodu na výrobu traktorových pneumatik firmou Mitas a farmaceutického závodu Favea.

Například firma Mitas podepsala s tatarskou stranou memorandum týkající se výroby velkých radiálních pneumatik pro zemědělství. „Bude zde zaměstnáno cirka 200 lidí. Výroba bude v objemu 50 až 60 tisíc kusů těchto velkých zemědělských pneumatik,“ říká zástupce společnosti Tomáš Němec.

Čeští stavaři chtějí také pokračovat ve výstavbě multifunkčního komplexu v Kazani, kde bude příští rok univerziáda. „Jsou to byty, kanceláře, případně obchody. Jedním z těcho objektů by mohl být i hotel,“ vysvětluje Jaroslav Jirkovský, ředitel exportu PSJ Holding.

Vzájemná obchodní výměna sílí

Kuba už dříve zdůrazňoval, jak důležitá je v situaci, kdy se krátí export do zemí Evropské unie, diverzifikace českého vývozu a v případě pronikání na ruský trh i podpora ze strany státu. O potenciálu Ruska, které patří do dvanáctky prioritních zemí českého exportu, svědčí rychle rostoucí obchodní výměna – jen loni posílila o 18 procent.

Za posledních deset let pak český vývoz do Ruska vzrostl téměř desetinásobně a letos má šanci překročit hranici šesti miliard dolarů. Zatím se však podílí na celkovém českém exportu necelými čtyřmi procenty.