Češi jako praví „dobírkáři“ odmítají platit kartou online

Praha – Polovina Čechů stále nejraději platí zboží na dobírku. Spotřebitelé v tuzemsku často nakupování na internetu nedůvěřují, to ovšem neplatí o lidech majících zkušenosti s oborem nové technologie. Platba kartou na síti je přitom stále bezpečnější a domáhat se náhrady je touto cestou jednodušší.

Češi jsou národem dobírkářů. Víc než polovina spotřebitelů chce zboží za peníze z ruky do ruky. „Jedná se o klasický český konzervatismus a opatrnost. Když ke mně přijde pošťák a dává mi zboží, v tu chvíli jsem ochoten zaplatit. To, že dobírečné je nějaký náklad navíc při nákupu na internetu, zákazníky tolik netrápí, protože ušetří větší částku tím, že to kupují přes internet,“ podotkl ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška. 

Velký úspěch slaví hlavně v menších regionech výběrní místa. Lidé jsou tu vůči internetovým obchodům pořád ještě opatrní. „Lidé si přijdou na kamennou pobočku, osahají si to, mohou to vrátit, reklamovat,“ konstatoval Marek Liška, ředitel Mall.cz. Zatímco třeba ve Spojených státech dominují platební karty, na českém internetovém trhu si začínají své místo teprve pomalu získávat, stejně jako další formy tzv. online plateb. „Asi čtvrtina nákupů je realizována formou platebních převodů nebo také využitím platební brány, kde zákazník převede z banky do banky peníze obchodníkovi, 10 procent je realizováno odběrem osobním  a pouze asi 9 procent platebními kartami,“ poznamenal Vetyška. 

Placení na internetu
Zdroj: ČT24

Gabriel Kalapoš, ředitel PayU ČR: 

„V případě, že zboží nepřijde nebo je poškozené, mohou lidé přijít do své banky a tuto platbu reklamovat a vyžádat si tzv. charge-back. V případě, že je charge-back oprávněný, banka vydavatelská vrací peníze na účet člověka, který zaplatil kartou online.“ 

Výhody placení kartou jsou přitom nezměrné

„Výhodou pro běžného uživatele je, že nemusí běžet do bankomatu, mít u sebe hotovost a zaplatí pouze online na nějaký klik. Je jasné, že to šetří čas, je to i levnější z hlediska poplatků,“ řekl Vetyška. Na druhou stranu poplatky za platbu kartou jsou v Česku vysoké. „Rizikový je vždy obchodník, online platby jsou zabezpečené, jednoduché a komfortní,“ konstatoval Kalapoš. Běžný uživatel by měl při platbě předem nakupovat jen u obchodníků, které má sám ověřené z vlastní zkušenosti nebo ze zkušenosti okolí. 

Riziko úniku dat z karty při platbě u internetových prodejců podle odborníků stále klesá. Je často dokonce menší než při užívání karty v běžném platebním styku. „V dnešní době je 3D secure rozšířené u bank, které platby akceptují, a to tím způsobem, že údaje na kartě se nedostávají k obchodníkům, ale jen ke zpracovateli té platby,“ řekl Kalapoš. Na stránkách obchodníka jsou určitá loga, která podle Miroslava Křečana, ředitele úseku kartového centra v České spořitelně, říkají, že je zabezpečený. 

Platební karta
Zdroj: ČT24

Platba kartou? O slovo se hlásí vysokoškoláci

Podle Kalapoše platbu online preferují lidé, kteří se orientují v nových technologiích a častěji je využívají. Jde o muže, nejčastěji vysokoškoláky. „Lidé s vyšším vzděláním jsou důvěřivější a hlavně mají víc prověřených obchodů a více zkušeností s online placením,“ řekl Vetyška. 

V zahraničí jsou kromě plateb kartou nebo rychlých převodů velmi oblíbené i tzv. internetové peněženky. V nabídce českých e-shopů ale zatím většinou chybí. „Lidé jsou nějakým způsobem pojištěni proti tomu, s jakým partnerem tato internetová peněženka spolupracuje. On tedy nemusí tolik vědět, jestli ten obchod je prověřený, už to udělá tato platební společnost,“ poznamenal Vetyška. Celkově tedy ve světě vítězí jednoduché platby, které si dokáží získat u zákazníků důvěru.

Ekonomika + (zdroj: ČT24)