Cena ropy vystoupala nejvýše za tři měsíce

New York - Ropa je na začátku nového týdne nejdražší za poslední tři měsíce. Investoři mají kvůli nejnovějšímu komentáři Izraele k jadernému programu Íránu strach o další omezení dodávek. Místní média totiž psala, že Izrael zvažuje útok na Írán kvůli jeho jaderným zbraním.

Už ráno vystoupala cena severomořské ropy Brent na 113,70 dolaru za barel. Během izraelského komentáře k jadernému programu Íránu se pak krátce podívala i přes hranici 114 dolarů. Po poledni navíc cena ropy Brent stoupla o více než dva dolary a vyšplhala se až na 115,11 dolaru za barel, tedy na nejvyšší úroveň od 4. května. Později ale o část zisků přišla. Barel americké lehké ropy WTI podražil o 90 centů na 93,77 dolaru za barel.

Radek Neuman, analytik Komerční banky

„Hlavními faktory, které způsobují aktuální růst, jsou za prvé opět se obnovující konflikty na Blízkém východě a dále také poměrně dobré vyhlídky na data, která budou zveřejněna z americké ekonomiky.“ 

Izraelský premiér v neděli za největší hrozbu pro bezpečnost země označil to, že by se Íránu podařilo získat jadernou zbraň. Místní média pak psala, že Izrael údajně zvažuje útok na Írán kvůli jeho jadernému programu před listopadovými prezidentskými volbami ve Spojených státech. 

Vývoj cen ropy (zdroj: ČT24)

Brent táhne nahoru i odstávka těžby

Cenu severomořské ropy navíc podporuje i výhled těžby v Severním moři. Její produkce by se měla v září z 11 věží v oblasti snížit skoro o pětinu, důvodem je plánovaná údržba. „V podstatě nepanuje jednoznačný názor, kam mohou ceny ropy dostoupat,“ vysvětlil analytik Komerční banky Radek Neuman. 

Čeští motoristé si za benzin zřejmě znovu připlatí. „Rostoucí cena ropy má negativní vliv i na ceny benzinu a nafty v Rotterdamu, které také rostou. Ty jsou pro ČR zásadní a v průběhu následujících dnů tudíž lze očekávat, že ceny pohonných hmot porostou v řádu desetihaléřů,“ míní analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Růst částečně brzdí výhled vývoje poptávky. V Číně, Evropě a Spojených státech bude podle Mezinárodní energetické agentury v příštím roce pomalejší, než se dosud čekalo. Důvodem je horší ekonomický výhled.

HI-RES
Zdroj: ČT24

Analytici čekají, že poroste i dál. Na hlavním důvodu se ale neshodnou. „Tím největším vlivem na růst cen ropy je prudký pokles ropných zásob v USA. Ty dosahovaly v červnu rekordních 390 milionů barelů a jejich růst se téměř perfektně kryl s klesajícími cenami ropy,“ myslí si analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta.

„Příčiny růstu cen ropy jsou spekulace investorů, které se týkají možného zásahu centrálních bank a v neposlední řadě jsou to pak odstávky ropovodů v Severním moři,“ argumentuje Čermák.