Británie oddělí retailové bankovnictví od investičního

Londýn - Británie schválila jeden z klíčových návrhů, který má zajistit komplexní změnu fungování tamního bankovního systému. Na návrh Nezávislé komise pro bankovnictví (ICB) oddělí země retailové bankovnictví od investičního, čímž chce účinněji chránit zájmy daňových poplatníků v případě, že by se objevila nová krize. Banky proti této změně dlouho bojovaly.

„Vláda oddělí retailové a investiční bankovnictví přes jasně definovanou zeď,“ oznámil ministr financí George Osborne. Vláda tak schválila plán, který už v září navrhla právě ICB, která také požaduje, aby základní kapitál bank činil alespoň deset procent z celkových aktiv. Kromě toho by finanční ústavy měly držet sedm až deset procent kapitálu ve formě takzvaných intervenčních bondů.  

Změny počítají i s existencí limitů, které určí, jakou část peněz v retailové součásti mohou banky použít pro účely investičního bankovnictví. Takový krok ovšem bankám zvýší náklady na provoz, což je důvodem, proč se banky změně tolik bránily. „Je důležité vědět, že tato zeď nezabrání krachům bank. Znamená ale, že když se banky dostanou do problémů, tak ty prvky bankovního systému, které jsou nezbytné pro rodiny, firmy a celou ekonomiku, mohou pokračovat, aniž by bylo nutné se obracet na daňové poplatníky,“ zdůraznil Osborne.

Vláda komisi ICB zřídila v reakci na úvěrovou krizi let 2007 a 2008. Británie tehdy musela zachraňovat několik bank, zestátnila například banku Northern Rock. Finančním ústavům Lloyds a Royal Bank of Scotland poskytla masivní injekci ve výši 66 miliard liber (asi dva biliony korun).