Bezděk: Penzijní reforma pomůže především chudým

Praha – Jen v loňském roce skončil s nemalou pomocí hospodářské krize český penzijní systém ve více než 30miliardovém schodku a lepší to zřejmě nebude ani v dalších letech. Proto je nasnadě, že bez důchodové reformy se Česko neobejde. Už od června jsou na stole dvě varianty, které vypracovala tzv. Bezděkova komise. Politici se ale zatím tomuto tématu spíše vyhýbají a veřejnost má z reformy obavy. Zejména nízkopříjmové skupiny tvrdí, že nemají dostatek peněz, aby si na důchod spořili ze svého. Otec důchodové reformy Vladimír Bezděk jim ale v chatu na webu ČT24 vzkázal: Právě pro vás je důchodové reforma klíčová.

Důchodová reforma je důležitá především pro lidi s podprůměrným příjmem. „Bohatí lidé se o sebe vždycky nakonec nějak postarají. Co ale říci člověku s příjmem kolem 15 tisíc korun hrubého, který půjde do penze za 20 let, a již dnes je jasné, že i jeho důchod je z jedné třetiny nekryt zdroji? Reforma řeší krytí důchodových slibů skutečnými zdroji, odstraňuje největší část rizika, kterému tito lidé do budoucna čelí,“ zdůraznil Bezděk.

Nikdo by ale neměl spoléhat jen na stát. Na penzi bychom si měli spořit bokem. „Není reálné předpokládat, že reforma sama o sobě povede k vyšším důchodům. Povede však k jistějším a finančně splnitelným důchodům. Proto pro zabránění výraznějšímu poklesu životní úrovně ve stáří bude nutné, aby si lidé spořili na svou penzi i nad rámec reformy,“ podotkl Bezděk, podle kterého by si lidé měli začít spořit co nejdříve. Alespoň menší částky by měli začít odkládat ideálně hned od prvního platu.

Spoléhat by přitom každý měl na více způsobů spoření. Vedle klasických penzijních fondů je dobré uložit peníze třeba do nemovitosti určené k bydlení. Investovat lidé mohou také například do státních dluhopisů, které jsou na rozdíl od akcií a jiných cenných papírů poměrně bezpečné.

Jak si má spořit rodina s podprůměrnými příjmy?

Paní Alena a její manžel dohromady vydělají zhruba 30 tisíc korun. Jen za bydlení měsíčně zaplatí téměř 10 tisíc korun, krom toho mají ještě další nezbytné náklady – například na stravu, oblečení apod. Alena i její manžel brzy oslaví padesáté narozeniny a oba jsou si dobře vědomi toho, že by si měli spořit na penzi. Jenže peněz nazbyt mnoho nezbývá. „Jak si máme ještě odkládat měsíčně cca 5 tisíc až 10 tisíc korun na osobu?“ ptá se paní Alena.

„Pokud máte dohromady příjem 30 tisíc korun, nepotřebujete si oba dva odkládat 5 až 10 tisíc, stačí podstatně méně,“ odpovídá Vladimír Bezděk. A dodává, že zabezpečit se rodina, která platí nájem 10 tisíc korun měsíčně, může i jinak. „Pokud platíte nájem, platíte někomu jinému. Kdybyste si byt koupili třeba na hypotéku, každá splátka de facto představuje vaši úsporu. A až byste byt splatili, měli byste aktivum, které můžete v případě potřeby ve stáří prodat, koupit si menší byt a ještě vám zůstane nějaký finanční obnos jako přilepšení,“ dodává ekonom.

Bezděk se zároveň snaží uklidnit i dnešní třicátníky, kteří se často obávají, že na jejich penze už nebude. I na jejich důchody by měl stát peníze nakonec najít. Jen se zcela jistě dnešní třicátníci musí připravit na to, že jejich penze bude vůči jejich předchozí mzdě citelně nižší, než tomu bylo v generaci jejich rodičů a prarodičů.