Benzin atakuje rekord, litr stojí skoro 34 korun

Praha - Nepokoje v Libyi dál tlačí na ceny benzinu u českých čerpacích stanic. Nejprodávanější Natural 95 podražil za týden více než o 50 haléřů, v pondělí se jeden litr prodával v průměru za 33,67 koruny. Nahoru letěla i cena nafty, která podražila o 28 haléřů na průměrných 33,12 Kč za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Podle aktuálních čísel společnosti CCS se litr Naturalu 95 v uplynulém týdnu prodával dokonce za 33,91 koruny, což je nejvyšší cena v historii Česka.

Dálnice, obchvaty a výpadovky. Tam všude už je benzin na rekordech. Za poslední týden totiž podražil o víc než padesát haléřů. A řidičům se to nelíbí. Zatím nejvíc platili Češi za benzín v září 2005, když hurikán Katrina poškodil ropné rafinerie v Mexickém zálivu. Litr naturalu tehdy stál v průměru 33,76 Kč, připomněl server iDnes.cz.

Analytik Petr Čermák:

„Dá se očekávat, že bohužel v průběhu příštího týdne by ceny měly pokračovat v růstu. Určitou brzdou bude kurz koruny.“

Ceny pohonných hmot v posledních dnech rostou kvůli zdražování ropy. Benzin i nafta zdražují v mnoha evropských zemích, v některých z nich jsou ale stále levnější než v Česku. Levněji lze s výjimkou Německa natankovat ve všech sousedních zemích, ale také například v Maďarsku či Švýcarsku, vyplývá to z údajů zveřejněných Ústředním automotoklubem.

Řidiči si stěžují a mají důvod. Například cesta z Prahy do Ostravy a zpět při nových cenách teď vyjde při průměrné ceně benzinu o dvě stovky dráž než před rokem. Na ceny pohonných hmot má významný vliv i spotřební daň. Její snížení ale ministr financí Miroslav Kalousek vyloučil. Zvyšování cen benzinu totiž může ovlivnit i ceny ostatního zboží. Podle analytiků by ale mnohem větší dopad mělo zdražení nafty. A to ještě může přijít.

Ceny ropy letí nahoru

V Libyi začaly v polovině února nepokoje, které se nyní po obsazení části země povstalci mění v občanskou válku. Libyjské armádní letouny dnes bombardovaly vojenskou základnu ve východolibyjském městě Adžedábíja a bomby dále dopadají u nedalekého ropného terminálu ve městě Marsá al-Briga. Bojuje se také o město Závíja poblíž Tripolisu a o další východolibyjský ropný přístav Rás Lanúf. Čtvrteční návrh venezuelského vůdce Huga Cháveze ustavit k situaci v Libyi mezinárodní komisi je podle analytiků neprůchodný, protože povstalci jej zásadně odmítají.

Viceprezident ÚAMK Václav Kříž:

„Spekulace obchodníků budou mít velikou roli na zdražování benzinu. Oblast Libye není vysoké procento, kde se těží ropa. Máme tu bohatší zdroje, které v zásadě nejsou ovlivněny, a přesto cena ropy jde nahoru.“

Investoři na ropném trhu s nervozitou sledují také první protesty v Saúdské Arábii, kde ve čtvrtek demonstrovali ve dvou východních městech zástupci šíitské menšiny za propuštění vězňů zadržovaných bez procesu. Na východě země se koncentrují saúdské zásoby ropy. Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a nyní nahrazuje veškerý výpadek dodávek z Libye.

„Saúdská Arábie je hlavním rizikem v regionu. Má veškeré volné těžební kapacity, a pokud zde dojde k nepokojům a narušení produkce, pak to bude pro ceny ropy znamenat explozi. Myslím si ale, že toto riziko (šíitských protestů) je přehnané,“ řekl agentuře Reuters analytik ropného trhu v investiční divizi banky Crédit Agricole Christophe Barret.