Žháři zaútočili na další romskou rodinu

Zdiby u Prahy - Z neděle na pondělí hodili neznámí útočníci na dům romské rodiny ve Zdibech u Prahy dvě zápalné lahve. Incident se tentokrát naštěstí obešel bez zranění či vážnějších škod. Policie zatím případ vyšetřuje jako obecné ohrožení. Od posledního žhářského útoku ve Vítkově uplynul víc než měsíc. Policie sice našla původně podezřelé tmavé auto i jeho posádku, vzápětí ale zjistila, že s případem nemají nic společného. Do Zdib dnes večer zamířil ministr pro menšiny Michael Kocáb. S rodinou se ale nesetkal, protože měl mylné informace o tom, kde se dům nachází. Nepodařilo se mu kontaktovat ani starostu.

Útok se stal kolem jedenácté hodiny v noci, kdy už desetičlenná rodina Rybínových spala. Jedna zápalná lahev dopadla pod okno, druhá ke dveřím. „Bylo to cílené, jedna pod okno, jedna pod dveře, aby člověk nemohl utéct,“ řekl ČT jeden ze členů rodiny Martin Rybín. Podle mluvčího policie Praha-východ Zdeňka Chalupy zatím policie nemůže vyloučit, ani potvrdit, že se jednalo o rasově motivovaný čin.

Díky rychlému zásahu se oheň do domu nedostal. „Švagr spal s manželkou a dětmi nahoře, slyšel něco rychle odjet, tak vyběhl ven a viděl to hořet, tak zavolal na mě a začali jsme hasit,“ dodal Rybín. K tragédii ale chybělo jen málo. V místnosti těsně u východu totiž obvykle přespává tělesně hendikepovaný vnuk paní Rybínové, který byl naštěstí v době útoku v nemocnici na vyšetření. 

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Útočníky z Vítkova stíhá policie marně

Starosta Zdib Jan Tvrdý (nez.) útok na romskou rodinu odsoudil a nyní uvažuje, že do blízkosti napadeného domu umístí kameru: „Ty lidi tady problémy nedělají. Od té doby, co tu jsou, tak je tu pořádek a čisto, opravili i dům.“ Rodina se na další možný útok raději připravila i sama. Provizorně zabezpečila vchod cihlami a k oknům v podkroví přistavila žebřík.

Od posledního žhářského útoku ve Vítkově uplynul víc než měsíc. Policisté ale zatím stíhají žháře marně. Podařilo se jim sice najít černé auto, které podle svědků v době útoku projíždělo kolem domu, detailním prověřováním se ale podle mluvčího PČR Ostrava Stanislava Sobola neprokázala skutečnost, že by šlo o přímou souvislost s případem zahoření domu.

Dům romské rodiny ve Zdibech
Zdroj: ČT24