Zdravotní výbor schválil Hegerovy návrhy, na K9 čekají odpoledne

Praha - Zdravotní výbor doporučil sněmovně, aby změnila regulační poplatek z 30 korun za položku na receptu na 30 korun za celý recept. Dále navrhl, aby si pacienti platili za amalgámové plomby. Jedná se o pozměňovací návrhy k novele zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ta například zvyšuje poplatek za den v nemocnici ze 60 na 100 korun. Sněmovna by o této normě měla rozhodnout na červnové schůzi, která začíná příští týden. Výbor dále doporučil vyřadit z úhrad zdravotních pojišťoven léky do 50 korun, ty by si pacienti platili sami.

Většina návrhů vyplývá z dohody, kterou učinily koaliční strany. Výjimkou je pouze placení za amalgámové plomby. Proti tomu se staví nejmenší vládní strana VV. Její zástupci však na výboru nevystoupili. Debatovat tedy budou zřejmě až na večerním koaličním jednání. Ministr zdravotnictví Leoš Heger je připraven i na to, že by některé návrhy po večerním jednání spadly pod stůl.

K9 - prvně personální otázky, potom až zdravotnictví, vzkazují VV

Právě dalšímu směřování českého zdravotnictví se bude věnovat odpolední koaliční jednání. To by se ale mohlo zadrhnout už na návrhu témat k diskusi. ODS chce totiž nejdřív najít dohodu o reformách a teprve potom řešit případnou rekonstrukci kabinetu. Věci veřejné ale chtějí nejdřív jednat o personálních otázkách. Místopředseda strany Tomáš Jarolím v České televizi řekl, že prioritou je teď vyjasnit pozice Věcí veřejných ve vládě.

Věci veřejné se odvolávají na slib premiéra, který jim slíbil, že po konferenci dojde na diskusi o personálních otázkách ve vládě. O zdravotnické reformě se chtějí bavit až po tom. ODS premiéra Petra Nečase ale míní, že diskusi o personálních otázkách nelze předřazovat před dosažení shody na reformách tak, aby mohly začít platit v termínech domluvených v koaliční smlouvě. Shoda přitom po minulých jednáních nepanuje například právě nad zdravotní reformou, kde se jablkem sváru stal návrh, aby si zubní plomby platili sami pacienti. Kolice se dohaduje i o to, jestli má o výčtu veřejně hrazené péče rozhodovat i lékařská komora. Podle ODS to není nutné, Věci veřejné si naopak myslí, že ano.

Zdravotnická novela by měla otevřít cestu k tvorbě standardů a nadstandardů, lidé by si tak mohli na lepší péči připlatit. Od ledna 2013 by měl platit jenom rozdíl mezi nadstandardem a tím, co běžně hradí pojišťovna. ODS a TOP 09 chtějí všechny pozměňovací návrhy shrnout do jedné novely, protože na přípravu samostatné normy není dost času. S tím ale nesouhlasí Věci veřejné, podle nich má ministr zdravotnictví pozměňovací návrhy stáhnout a dát je do samostatné novely.

Věci veřejné, jejíž staronový předseda Radek John v dubnu opustil křeslo ministra vnitra a v květnu funkci vicepremiéra, žádají v usnesení z víkendové konference „důstojné zastoupení“ strany v kabinetu. Chtějí čtyři křesla, jak stojí v koaliční smlouvě, a nikoli jen dvě. Hrozí odchodem z kabinetu. Strana navíc už dříve vyzvala k odchodu ministrů obrany Alexandra Vondry, zemědělství Ivana Fuksy a financí Miroslava Kalouska.

Tomáš Jarolím, místopředseda strany VV

„Bude prioritou návrat k tomu, co patří Věcem veřejným a co říká koaliční smluva, že VV mají nárok na svůj podíl na vládnutí a na čtyři ministerstva.“

TOP 09 se za své ministry postavila a je striktně proti jejich výměně. Proti změnám je podle všeho i ODS, v níž už se začaly ozývat hlasy volající po vyloučení VV z vlády.