Výzvu vědců proti xenofobii podpořili už čtyři členové vlády

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a ministři Jiří Dienstbier (ČSSD), Kateřina Valachová (ČSSD) a Robert Pelikán podpořili výzvu vědců týkající se narůstající xenofobie v souvislosti s uprchlickou krizí. Dokument, která vyzývá k větší toleranci ve společnosti, podepsalo přes dva a půl tisíce akademiků. Podle Dienstbiera je šíření nesnášenlivosti větší problém než samotná migrační vlna.

Politici ocenili snahu vědců mírnit nenávist vůči migrantům. Šéfka resortu školství Kateřina Valachová vidí cestu ke snižování napětí ve společnosti ve vzdělávání: „Budeme připraveni na to, aby děti měly v rámci vzdělávací soustavy dostatek informací, abychom skutečně zajistili, aby boj s xenofobií byl účinný.“

Prezident výzvu zatím nekomentoval

Valachová je také připravena se o výzvě bavit i s prezidentem Milošem Zemanem, se kterým se má setkat v pátek kvůli jmenování profesorů. Prezident se už dříve k uprchlíkům z Blízkého východu a Afriky vyjádřil kriticky. Petici zatím nekomentoval.

Růst nesnášenlivých nálad ve společnosti je největší hrozbou pro demokracii v Česku... Proti tomu migrační vlna, jejíž bezpečnostní souvislosti nechci zlehčovat, zdaleka takovým nebezpečím není.
Jiří Dienstbier

Podle Dienstbiera vědci správně upozornili na to, že šíření xenofobních nálad je pro demokracii větším nebezpečím než imigranti. „Je dobře, že tato část české elity se jasně vyjádřila proti šíření nenávisti a velmi nebezpečnému zahrávání si s takto nebezpečným tématem,“ komentoval výzvu.

Vědci varují před rychlými soudy

„Naprosto se s ní ztotožňuji, myslím, že je hodná podpory,“ řekl vicepremiér Bělobrádek, který výzvu na internetu podpořil svým podpisem. Připojil se tím k více než čtyřem tisícům podporovatelů mimo akademickou sféru.

Vědci napříč obory v dokumentu vyzývají k racionální debatě o migraci a jejích rizicích. Více než 2500 akademiků, mezi kterými je za Právnickou fakultu podepsaný i ministr spravedlnosti Robert Pelikán, v textu varuje veřejnost před rychlými soudy a manipulativními výroky některých politiků a médií, které vedou k narůstající nenávisti vůči imigrantům.

Tejc doporučil výlet do Francie

Senátor Jaroslav Zeman (ODS) vědcům vzkázal, že nejlepším řešením bude, když si každý z nich vezme natrvalo domů deset uprchlíků například z Afriky. „Plus k tomu deset rodinných příslušníků na jednoho uprchlíka a bude se o ně dobře a řádně starat,“ řekl serveru Parlamentní listy.

Podle poslance ČSSD Jeronýma Tejce je zase potřeba rozlišovat mezi xenofobií a zdravým rozumem: „Doporučuji každému signatáři, aby se rozjel například do Francie a na vlastní oči viděl, jak může dopadnout přijetí uprchlíků z nám kulturně vzdálených zemí.“ 

K výzvě se pro server Parlamentní listy vyjádřil i ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Pokud bude v Evropě hledat útočiště 10 milionů uprchlíků, tak se má Evropa o ně postarat? Rozumím tomu, že se máme postarat o lidi v ohrožení života, ale kdo stanoví, kolik jich má být?“