Vytvoření závislosti na hypnotikách je snazší, než si lidé myslí

Praha - Až deset procent lidí v produktivním věku je závislých na hypnotikách. Za prášky na spaní se v České republice utratí měsíčně 20 milionů korun. Podle psychiatrů jsou nejčastějšími důvody, proč lidé po prášcích na spaní sáhnou, stres a přepracování. Závislost přitom může vzniknout už po čtyřech týdnech užívání. Ženy jsou na hypnotikách závislé až třikrát častěji než muži.

Prvním signálem závislosti je, když člověku jedna tableta už k usnutí nestačí. Užívání stále většího množství může vést k tomu, že lidé hypnotika užívají ne proto, aby usnuli, ale aby byli vůbec schopni přes den fungovat. „V zásadě platí, že pokud beru hypnotika déle než měsíc a více než pět dnů v týdnu, je skoro vždycky závislost vytvořena,“ varuje psychiatr Jan Praško.

Vysazování prášků na spaní má ale také svá rizika. Zejména tehdy, pokud je lidé užívají pravidelně a dlouhodobě, několik let. „Hrozí jim, že vysazení bude provázeno epileptickým záchvatem nebo delirickým stavem,“ potvrzuje Vladimír Dvořák, primář bohnického oddělení léčby závislostí.

Problém se závislostí na hypnotikách by mohly vyřešit prášky nové generace - malatoninová hypnotika. Závislost vyvolávat nemají. Ovšem to samé se tvrdilo v 90. letech například o Zolpidemu, který teď mezi návykové léky patří.