Vedle restaurací a barů zavádí zákaz kouření i stále více firem

Události: Zákaz kouření ve firmách (zdroj: ČT24)

V Česku přibývá firem, které zcela zakazují kouření na pracovišti. Argumentem je nejen zdraví zaměstnanců, ale i neférovost vůči nekuřákům. Povinnost zřídit na pracovišti kuřárny vypadla ze zákona už v roce 2001. Kromě toho se navíc v současné době vedou ostré politické debaty ohledně zákazu kouření v restauracích a barech.

K definitivnímu zákazu kouření se rozhodla například pražská firma Schmachtl. Její management se inspiroval v česku i v zahraničí a rozhodl, že od července bude v celém areálu bez výjimky platit přísný zákaz kouření. „Naši firmu počítáme k firmám moderním, progresivním a myslím si, že zákaz kouření k tomu přispívá,“ říká jednatel firmy Schmachtl Petr Havelka.

Z celkových sedmdesáti zaměstnanců kouří ve firmě asi čtvrtina. Poslední cigaretu si tak v kuřárně budou moci zapálit 30. června 2016. Zaměstnanci tak dostali několik měsíců, aby se na změnu připravili. „Myslím, že jsme to s kolegama spíš i uvítali, protože přece jen aspoň ušetříme,“ reaguje na zákaz kouření zaměstnankyně firmy Barbora Dušková.

Kuřárna
Zdroj: ČT24

Odskočit si na cigaretu trvá podle lékařů z Centra pro závislé na tabáku v průměru dvanáct minut. Pokud kuřák v pracovní době vykouří pět cigaret, ztratí tím hodinu denně. Zastánci cigaret ale argumentují tím, že i s cigaretou mohou pracovat.

Míst se zákazem kouření přibývá raketově

Zcela skoncovat s kouřením se rozhodla letos na podzim i ostravská ocelárna, kde pracuje 7,5 tisíce lidí. „Zatím jsme zaznamenali jen několik málo porušení zákazu kouření, a protože to byly první případy, tak to bylo řešeno domluvou,“ říká mluvčí ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá Dvořáková.

Podle posledního průzkumu společnosti STEM/MARK platí striktní zákaz kouření v necelé čtvrtině firem. Příkladem jdou třeba některé nemocnice. Zcela nekuřácká je nemocnice v Náchodě a od ledna i v Krnově. Nově si také nezapálí lidé v brněnské zoologické zahradě.

„Velká výhoda je, pokud podnik dokáže poskytnout třeba finanční podporu nebo čas na léčbu,“ doplňuje lékařka z Centra pro závislé na tabáku VFN v Praze Lenka Štěpánková. Farmakoterapie totiž podle lékařů úspěšnost odvykání zvyšuje trojnásobně.