V Českých Budějovicích implantovali unikátní náhradu lebeční kosti

České Budějovice – Neurochirurgové v českobudějovické nemocnici jako první v Česku úspěšně použili unikátní náhradu lebeční kosti. Implantát se totiž časem přemění na vlastní kostní tkáň pacienta. Doposud se přitom při podobných operacích používaly vesměs cizorodé materiály, které zakryly otvor v lebce, ale se sousední kostní tkání se nespojily.

„Vlastní zákrok není z chirurgického hlediska mimořádně složitý, unikátní je použití hydroxyapatitu jako materiálu pro výrobu implantátu. Tato synteticky vytvořená tkáň odpovídá porézní strukturou a chemickým složením originální kostní mateřské tkáni. Její ojedinělé vlastnosti umožňují vrůstání kostních buněk a konečnou přestavbu implantátu ve vlastní živou kost,“ vysvětlil zástupce primáře neurochirurgického oddělení Vladimír Přibáň.   

Tyto vlastnosti jsou ve srovnání s ostatními materiály jedinečné. Jejich využitím je dosaženo dokonalého kosmetického efektu s minimem vedlejších komplikací, zejména zánětlivých. V Česku jde o první operace provedené implantáty takto unikátního biokompatibilního materiálu. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

První operace byla v českobudějovické nemocnici provedena začátkem prosince, druhá minulý týden. Nemocnice chce teď jednat se zdravotními pojišťovnami o způsobu plateb. Hydroxyapatit je totiž dvakrát až třikrát dražší než běžně používané materiály. Jeden implantát tak může stát až čtvrt milionu korun. Navíc se každý implantát musí vymodelovat pro konkrétního pacienta, jeho výroba tak může trvat i dva měsíce.

Minerál hydroxyapatit, který je hlavní neorganickou složkou kostí a zubů, je jeden z nejvýznamnějších biokeramických materiálů. Jde o přirozenou formu vápníku a fosforu. Vlastnosti této látky ji předurčují k použití v různých oblastech lékařství.

Ztrátové defekty lebky vznikají z 55 procent v důsledku úrazů, z 11 procent při tříštivých zlomeninách a stejně tak při nádorových onemocnění. Dosud se jako náhrada používala vlastní kostní ploténka, kostní cement, popř. kovové náhrady. Všechny tyto možnosti ale mají své nevýhody. Buď nesplňují kosmetické nároky, nebo hrozí riziko infekcí. Nově použitý implantát se však na základě obrazu z počítačové tomografie vymodeluje přesně do původního tvaru lebky, dokonale tak naplňuje kosmetický efekt zákroku. „Hlava mě nebolí, takže je to opravdu v pořádku,“ pochvaluje si Monika Šimková, která operaci absolvovala před týdnem. Žádné problémy prý dosud nezaznamenala.