Ústavní soud odmítl stížnost Savova. Podnikateli vadilo, že je stíhán jako uprchlý

Ústavní soud odmítl stížnost podnikatele Františka Savova, kterému vadilo, že jej Vrchní státní zastupitelství v Praze stíhá jako uprchlého. Podle Savova ale pouze policie neví, kde se ukrývá. Jak zjistila Česká televize, Ústavní soud stížnost odmítl jako nepřípustnou.

Savov nyní žije a podniká v Londýně. Odmítá, že by se v Británii skrýval před českou justicí. „Nikdy jsem se před nikým neskrýval ani neskrývám. Jako občan Evropské unie v EU svobodně podnikám a svobodně se pohybuji,“ řekl už dříve v médiích.

Na začátku července 2014 soud v Londýně nepravomocně rozhodl, že má být Savov vydán do České republiky, podnikatel se ale proti rozhodnutí odvolal a nyní čeká na verdikt odvolacího soudu. Tvrdí, že podle britského práva nebyly splněny podmínky pro jeho vydání. 

Daňové úniky a legalizace výnosů z trestné činnosti

V květnu 2014 bylo proti Savovovi zahájeno trestní stíhání jako proti uprchlému. Policie ho obvinila z daňových úniků a legalizace výnosů z trestné činnosti. Podle vyšetřovatelů spolu s dalšími podezřelými vytvářel fiktivní daňová přiznání, aby získal nárok na odpočet daně z přidané hodnoty.

Státu tím podle kriminalistů vznikla škoda až čtyři miliardy korun. Loni v dubnu proto soud zamítl Savovovu stížnost proti zajištění 648 milionů korun z podnikatelova účtu. Právě tuto škodu totiž podle názoru vyšetřovatelů způsobil.

V kauze je celkem obviněno jedenáct lidí. Savov všechna obvinění odmítá. Jde podle něj o snahu zmařit jeho obchodní aktivity. Za stíháním vidí tlak obchodního konkurenta Andreje Babiše (ANO), který vlastní vydavatelství Mafra. Tvrdí, že kvůli Babišově politické pozici nemá v Česku zaručeno právo na spravedlivý proces.

  • V Česku je známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, do jehož portfolia patřil deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné časopisy a firemní periodika. Skupina působí i na internetu a na knižním trhu. Část titulů Mladé fronty včetně deníku E15 od Savova koupila společnost CN Invest z mediální skupiny ovládané Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem.
  • Na žebříčku nejvlivnějších osob českých médií, který počátkem roku 2015 zveřejnil časopis Forbes, mu patřila 11. příčka.
  • Vždy si přísně střežil své soukromí. Rovněž jeho majetkové poměry a podnikatelské aktivity jsou obestřeny řadou nejasností.
  • Odmítl spekulace, že skrytě řídí českou kampeličku Artesa, ačkoliv podle svých slov je jejím významným věřitelem a do budoucna by toto spořitelní družstvo rád ovládl.
  • Bývá spojován i s lounskými železničními strojírnami Legios (současný název Heavy Machinery Services). Tvrdí, že je v minulosti financoval, je jejich největším věřitelem, ale neovládá je. Firma je nyní v insolvenci, kterou provázejí nejasnosti.
  • Vlastní kyperskou společnost Maraflex, která počátkem roku 2013 koupila dejvický Hotel Praha a plánovala místo něj postavit rezidenční byty. Následně jej ale odprodala skupině PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner.
  • Před časem figuroval jako svědek v kauze vyšetřování případu zmizelých 500 milionů z České konsolidační agentury.
  • Narodil se 1. března 1972. V Británii podniká od roku 2008, mimo jiné v oblasti realit a letecké dopravy.