Úspěšnost při „ostrých“ maturitách prý bude vyšší, přibudou cvičné testy

Praha - Zhruba třetina středoškoláků neuspěla u zkušební státní maturity. Výsledek je podle ministra školství Josefa Dobeše určitým způsobem alarmující, poukazuje na kvalitu vzdělávání. Řekl to na dnešní tiskové konferenci. Míra obtížnosti některých zkoušek totiž byla jen mírně nad hranicí znalostí deváté třídy. Výsledky z generální zkoušky a výsledky „ostrých“ maturit se budou s největší pravděpodobností lišit, není proto důvod k panice. Nejlépe z generálky vyšly školy z Vysočiny a jižních Čech, nejhůře pak z Karlovarského a Ústeckého kraje. Zkouška potvrdila i skutečnost, že v Česku klesá matematická gramotnost. Pro maturanty se chystají do března další cvičné testy z češtiny, matematiky a jazyků. Podle ministra si je mohou 1. března stáhnout na webu Cermatu.

Na maturitní generálce bylo realizováno na 400 tisíc zkoušek a zúčastnilo se jí 94 tisíc žáků. „Maturitní generálka neměla za primární cíl hodnotit výsledky žáků, ale ověřit, jestli bude nový systém fungovat. Tyto výsledky se budou od výsledků ostré maturity odlišovat,“ řekl Pavel Zelený z centra pro přípravu maturit. Studenti neměli probrané veškeré učivo, chyběla jim intenzivní příprava, která vždy maturitě předchází. Nižší byla i jejich motivace.

Dobeš o výsledcích generálky:

„Čísla by se mohla změnit, ale jen za předpokladu, že bude intenzivní 4. ročník, intenzivní příprava na maturitu a výrazná motivace studentů.“


Lehčí obtížnost maturity při generálce neudělalo 33 procent studentů. Například lehčí zkoušku z matematiky nezvládlo 48 procent studentů, 34 procent neuspělo v anglickém jazyce a 22 procent v češtině. Maturitní zkoušku z němčiny ve zkušebním kole neudělalo 40 procent studentů.

Nejlépe u maturity dopadly školy na Vysočině. Na druhém místě se umístil Jihočeský kraj a na třetím Pardubický. „Nejhorší výsledky byly zaznamenány v Karlovarském kraji, Ústeckém a Moravskoslezském kraji,“ podotkl Zelený. V typech škol v úspěšnosti jasně vedou gymnázia. Naopak žáci odborných učilišť byli u zkoušek tradičně úspěšní méně. Církevní a soukromé školy mají větší riziko neúspěchu než školy veřejné. U soukromých je riziko vyšší dokonce o 100 procent.

Na základě výsledku generálky je odhadováno, že skutečnou maturitu neudělá 15 až 21 procent žáků. Klasickou maturitu stabilně nezvládne v prvním termínu kolem 13 procent studentů. Dobeš maturantům připraví do března 2011 ještě jedny cvičné testy, v nichž si budou moci sami ověřit, jak jsou na tom s přípravou na zkoušky dospělosti. Zároveň chce vyhláškou pozměnit některé administrativní náležitosti maturit. „Tak, aby maturity byly jednodušší a o něco lidštější,“ sdělil.

Ministerstvo také po generálce vůbec poprvé oznámilo, kolik bodů budou muset studenti u jednotlivých testů získat, aby u zkoušky uspěli. Třeba u matematiky musí na čtyřku získat alespoň 33 procent bodů, u češtiny je tato hranice na 45 procentech a u cizích jazyků se pohybuje mezi 40 až 45 procenty.

Podle Nečase není možné, aby propadla třetina maturantů

Premiér Petr Nečas (ODS) reagoval na zveřejnění výsledků maturitní generálky tiskovým prohlášením, ve kterém žádá, aby ministr Dobeš provedl pečlivý rozbor výsledků a navrhl řešení. Premiérovi se totiž nelíbí, že by u maturity mohla propadnout až třetina studentů. „Myslím si, že těžko můžeme akceptovat situaci, kdy by na jaře příštího roku najednou z roku na rok nebyla schopna odmaturovat jedna třetina středoškolských studentů. To si samozřejmě uvědomuji, a proto se musíme na základě více faktů zabývat zlepšením kvality středoškolského vzdělání,“ komentoval Nečas dnes zveřejněné výsledky. Jedním dechem ale dodal, že si uvědomuje, že za sebou studenti neměli intenzivní přípravu.    

„Maturitní generálka ukázala, že státní maturity jsou správným krokem k tomu, aby se uzdravilo české školství,“ reagoval na Nečasova slova Dobeš. Mrzí jej, že premiér dostal z výsledků generálky strach. Odpovědnosti za spuštění zkoušek se prý nezříká, do konce listopadu předloží vládě zprávu o výsledcích generální zkoušky, do března pak bude kabinet informovat o řešení případných nedostatků. Možnost jakéhokoliv odkladu státních maturit ale Dobeš rozhodně odmítl.

Generálka se konala v první polovině října a měla ověřit připravenost nových zkoušek dospělosti. Nejpozději do středy 3. listopadu se pak musejí své výsledky dozvědět jednotliví studenti, pak si teprve budou závazně vybírat předměty a úroveň obtížnosti k jarním maturitám. Tři čtvrtiny studentů si při generálce vybraly lehčí variantu zkoušek, někteří si stěžovali na to, že odpovědi na určité otázky nebyly jednoznačné. Dobeš již dříve odhadl, že u nových maturit propadnou žáci hlavně z některých soukromých škol a nástavbových oborů. Generálka přišla na 120 milionů korun, do konce roku se náklady přípravy státních maturit vyšplhají na 570 milionů korun.

Pavel Zelený
Zdroj: ČT24