USA nabídlo Rusku společnou správu radaru v Brdech

Praha - Americká delegace, která minulý týden jednala v Moskvě o sblížení názorů na protiraketovou obranu ve střední Evropě, nabídla Rusku, aby se podílelo na jejím budování a provozu. Tuto koncepci nové architektury společné regionální protiraketové obrany označili vysocí úředníci Bushovy administrativy jako nejvstřícnější a nejpropracovanější návrh na spolupráci Washingtonu s Moskvou na poli protiraketové obrany. Rusko však zatím nabídku odmítlo. Na situaci upozornil komentátor České televize Zdeněk Velíšek na základě textů publikovaných v listech Financial Times a International Herald Tribune.

Moskevského jednání se zúčastnil americký ministr obrany Robert Gates s ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou a jejich ruské protějšky Anatolij Serďukov a Sergej Lavrov. Cílem setkání mělo být sblížení názorů na části protiraketové obrany, kterou chtějí Spojené státy vybudovat v Česku a Polsku. Ruská federace dlouhodobě proti americkým plánům protestuje.

Ve snaze rozptýlit obavy ruské strany nabídl Gates Rusům participaci na systému obrany, která by mohla zahrnovat i pozvání k tomu, aby ruští a američtí experti prováděli společné inspekce nebo byli trvale přítomni na základnách protiraketové obrany druhé strany jako spojovací důstojníci. Informaci přinesl víkendový International Herald Tribune, česká média zatím k tomuto návrhu mlčí.

Informace o moskevském jednání nemají ani čeští politici. V obecné rovině však zapojení Ruska české straně nevadí. „Je zájmem České republiky, aby systém raketové obrany nebyl jen záležitostí trilaterální spolupráce mezi Českou republikou, Polskem a Spojenými státy, ale aby se z protiraketové obrany stala záležitost celé Severoatlantické aliance. Co se týče zapojení Ruské federace, podporujeme, aby ten systém byl co nejširší a aby měl co největší legitimitu. To znamená, že nějaká spolupráce na tomto systému mezi Spojenými státy a Ruskou federací, která ještě více zvýší jeho efektivitu a tím pádem i ochranu Evropy a České republiky před raketami, je výhodná pro všechny strany,“ uvedl pro Českou televizi mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.

Rusko však zatím na nabídku Spojených států nepřistoupilo. „Americké návrhy jsou sice konstruktivní, ale stále nepřijatelné,“ nechal se slyšet ministr Sergej Lavrov, podle něhož Rusko stále trvá na zmrazení rozhovorů mezi Spojenými státy, Českem a Polskem do té doby, dokud Rusko nedostane na stůl přijatelný návrh a záruky, že systém není namířený proti němu. To však Condoleezza Riceová odmítá a trvá na tom, že rozhovory budou pokračovat. Obě strany proto musely konstatovat, že se v otázce protiraketové obrany zatím shodnout nedokážou.

Po skončení summitu prohlásil také prezident Vladimír Putin, že jednání nepřinesla významnější posun kupředu. V úterním rozhovoru pro íránská média u příležitosti své návštěvy summitu kaspických zemí v Teheránu však svůj postoj zmírnil: „Poslední kontakty s americkými partnery ukázaly, že v jejich postoji došlo k jistému posunu. Budeme v dialogu pokračovat.“

Zda tím Putin naznačil, že by na americkou nabídku mohlo Rusko kývnout, by se mohlo ukázat na dalším setkání, které USA s Ruskem plánují za šest měsíců. Do té doby si ruští experti chtějí návrh prostudovat.