Úlehla chce zůstat v ODS. Vyloučení považuje za křivdu

Praha - Tomáš Úlehla, jeden ze dvou „rebelů“ ODS, na členství ve straně rezignovat nehodlá. Vyloučení by považoval za křivdu a spojení s kmotry odmítá. Druhý ze členů ODS, kvůli nimž stojednička včera večer definitivně padla, poslanec Jan Florián už na členství ve straně rezignoval. Šéf pražské ODS Bohuslav Svoboda chce i přesto navrhnout jeho vyloučení. Na pátek je pak svolána výkonná rada strany, která by mohla o žádosti pražské ODS na vyloučení straníků rozhodnout.

Úlehla svůj krok údajně nekonzultoval s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem, i když přiznal, že se s ním zná. odchod ze sálku prý nekoordinoval ani s Floriánem. Vedení strany o něm podle něj vědělo, což představitelé ODS popírají. „Vrazili nám nůž do zad,“ uvedla místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

Úlehla se dále nedomnívá, že by odchodem ze sálu porušil jednotu 101 poslanců bývalé koalice, protože ta se podle něj vztahovala k podpoře kandidatury Miroslavy Němcové na premiérku.

  • „U mě to rozhodně nesouvisí, že by mě kontaktovali nějací kmotři, jak se dozvídám celou noc na mailech a všech serverech a SMS. Zaznamenávám, bych řekl, k mému potěšení, hodně pozitivních reakcí,“ tvrdí Úlehla.

Již ve středu byl sice vyloučen z poslaneckého klubu ODS, ve straně prý ale zůstává a hodlá nadále zastávat její program. „Pokud by se tak stalo, budu to považovat za velkou křivdu,“ řekl k případnému vyloučení ze strany. Nejednal prý v rozporu s rozhodnutím strany a do jiného politického uskupení přestupovat nechce.

  • „Nepředpokládal jsem, že by vláda získala důvěru, proto jsem mohl zodpovědně učinit toto gesto,“ uvedl také Úlehla. Předčasné volby jsou podle něj pro ODS spíše pozitivní.

Nyní by se chtěl Úlehla vrátit jako pravicový regionální politik do Zlína. Předseda místního sdružení ODS ve Zlíně Miroslav Chalánek již známil, že místní sdružení ODS se bude situací zabývat v pátek. Podle krajského předsedy ODS Libora Lukáše by měl Úlehla ve straně skončit.

Pospíšil i Svoboda chtějí vyloučit i Hrdličku

Kvůli situaci kolem Floriána se odpoledne sešlo grémium pražské ODS. Jeho členové podle Svobody odsoudili jednání Floriána, označili ho za „zradu demokratických a konzervativních hodnot“.

Svoboda po včerejším hlasování poslanců o důvěře vlády řekl, že by měl být Florián z ODS vyloučen i s politikem a lobbistou Tomášem Hrdličkou. K tomu se však dnešní grémium nevyjádřilo. „Stále trvá, že se sluhou musí jít i pán,“ řekl po jednání Svoboda.

Jiří Pospíšil, Události, komentáře 8.8.2013:

„Já doufám, že pan Hrdlička bude vyloučen. Zítra se schází výkonná rada a budeme o tom mluvit. Přikláním se k tomu, že pan Hrdlička má odejít, protože minimálně je spjat s tím, že pan poslanec Florián nás takto zradil.“

Hrdlička stál podle některých médií za změnou názorů Floriána a Úlehly. Zda pražská ODS vznese požadavek na vyloučení obou politiků, rozhodne v pátek regionální rada. Své stanovisko by měla přijmout ještě před jednáním celorepublikové výkonné rady.

Svoboda sice uznává, že v případě Hrdličky bude jednání složitější, protože stanovy neporušil. Domnívá se nicméně, že svou činností ODS poškozuje. „Lidé, kteří nemají žádnou kvalitu, ve straně nemohou být. A ODS to musí říct jasně, že lidi s pochybnou minulostí veksláků, pasáků nebo osobních řidičů 'někoho' tam nechce,“ zdůvodnil svůj postup Svoboda. Profil Tomáše Hrdličky si přečtěte v následujícím článku:

Tomáš Hrdlička
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Zatímco o vyloučení Floriána a Úlehly mluví poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová nekompromisně, s osudem Hrdličky to podle ní bude složitější. „Nechci rozhodně pana Hrdličku hájit. Musíme být ale v tomto případě opatrnější. Nemůžeme někoho vylučovat pouze za to, že něco řekl,“ poznamenala Černochová.

Boris Šťastný: Ať se vrátí Klaus

Podle politologů je ODS dlouhodobě v krizi a události kolem středečního hlasování o důvěře znovu ukázaly, že se neumí v zásadním okamžiku sjednotit. Podle místopředsedy ODS Jiřího Pospíšila tito poslanci nepoškodili jenom ODS, ale celou pravici v zemi. Poslanec Boris Šťastný si by dokonce přál, aby se bývalý předseda a exprezident Václav Klaus do strany vrátil a pomohl s její záchranou.

„Jsem dlouhodobě přesvědčen, že návrat Václava Klause nejméně do pozice čestného předsedy by prospěl záchraně ODS a české pravice vůbec,“ uvedl Šťastný. „S panem prezidentem Klausem jsem v průběžném kontaktu a on si velmi dobře uvědomuje vážnou situaci pro občanské demokraty. Ale je především na ODS, která v minulosti tuto věc odmítala, jestli změní svůj názor.“

Jan Florián a Tomáš Úlehla patřili k rebelujícím poslancům při schvalování daňového balíčku. Na rozdíl od trojice Tluchoř, Šnajdr a Fuksa však zvedli ruku pro Nečasovy daňové změny, poslední rebelující poslanec Radim Fiala (z ODS vystoupil) se tehdy hlasování zdržel.

Florián je od roku 2002 členem zastupitelstva městské části Praha 10 a poslancem od roku 2010. Z posledního místa na pražské kandidátce jej tehdy voliči kroužkováním posunuli až na osmou pozici.

Bývalý primátor Zlína Úlehla zasedá ve sněmovně od roku 2006 a je členem dozorčí rady VZP, ve správní radě pojišťovny sedí i exposlanec Marek Šnajdr.