Učňovské školy tlačí na ministryni, aby se zjednodušilo vylučování žáků-agresorů

Proces vyloučení žáka ze školy trvá minimálně šest týdnů. V reakci na kritiku ze strany ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) na to upozornilo Sdružení učňovských zařízení. Ta v souvislosti s případem šikanované učitelky z pražské průmyslové školy Na Třebešíně tvrdí, že možnosti vyloučení žáka využívají školy nedostatečně. Sdružení také v otevřeném dopise ministryni žádá o iniciování zákonných změn.

Za jakýkoliv konflikt je podle sdružení vždy dávána vina škole nebo učiteli. Ředitelé prý mají svázané ruce, pokud chtějí za velmi hrubé slovní nebo fyzické napadení spolužáka či učitele agresora vyloučit.

„Musí zahájit správní řízení, dodržet všechny zákonné lhůty pro doručení písemností a pro možné odvolání. Agresivní student chodí ještě minimálně šest týdnů po škole a nadále terorizuje své okolí,“ napsali v dopise podepsaném předsedou sdružení Karlem Dvořákem.

Zástupce tohoto sdružení události v pražské průmyslové škole zdrtily a šokovaly. Upozorňují ale také na současnou úroveň žáků na odborných SŠ a učilištích. „Žáci postrádají základní návyky slušného mezilidského chování již z rodiny a vědomosti o tom, co znamená pokora, úcta ke starším lidem, k ženám a v neposlední řadě i úcta k učiteli,“ uvedli.

Napadání učitelky studenty střední průmyslové školy natočili jejich spolužáci na video
Zdroj: LiveLeak

Školní rozpočty uvítají jakéhokoliv žáka

Žáci Střední průmyslové školy Na Třebešíně několik měsíců šikanovali pětapadesátiletou učitelku. V lednu za to byla trojice agresorů potrestána podmínečným vyloučením a trojkou z chování. Učitelka krátce poté zkolabovala a zemřela. Vedení školy trvá na tom, že mezi šikanou a jejím úmrtím není příčinná souvislost. Je také přesvědčeno o tom, že postupovalo správně a na základě tehdejších důkazů byl postih odpovídající.

Události v této škole nyní vyšetřuje policie, situaci hodnotí také Česká školní inspekce. Ředitel školy František Bártl odstoupit nehodlá a magistrát jakožto zřizovatel čeká s posouzením případného provinění vedení školy na výsledky vyšetřování.

Střední průmyslová škola v Praze Na Třebešíně
Zdroj: ČT24

Zejména střední školy, které byly podle údajů České školní inspekce ve školním roce 2014/2015 zaplněny z 61,6 procenta, bojují o každého žáka. Jsou totiž financovány podle počtu žáků, což by měla změnit až reforma financování regionálního školství. Nyní se připravuje, v březnu by ji mělo ministerstvo školství předložit vládě. Školy by podle nového systému měly být financovány od roku 2018.

Na středu 24. února je také svoláno mimořádné jednání výboru pro výchovu a vzdělávání pražského magistrátu. Na internetu už také existuje petice požadující odvolání vedení této školy. Do dnešních 11:00 ji podepsalo 370 lidí.