Trojice Čechů se mohla ze Zambie dostat třeba na falešné pasy

Praha - Jak přesně se tři Češi obžalovaní ze špionáže v Zambii ze země dostali, se veřejnost nejspíš nikdy nedozví. O detailech osvobození nesmí trojice mužů mluvit ani se svým nejbližšími příbuznými. Prozrazení akce by mohlo ohrozit i životy lidí, kteří se na ní podíleli. Rovněž tajné služby by zbytečně vyzradily svoje know-how, které by v budoucnu zachránilo další Čechy. Když selžou diplomatická vyjednávání, může se přistoupit k jiným metodám.

Jan Coufal, Jiří Cetel a Michal Vebr už oslavili Nový rok se svými rodinami. „Jsem rád, že naši tři spoluobčané jsou zpátky v ČR, a za druhé cokoliv vím, tak nesmím k tomu cokoliv říci,“ řekl premiér Petr Nečas (ODS). Závazek mlčenlivosti podepsali i tři osvobození muži.

Bývalý šéf tajné služby Karel Randák si myslí, že možností bylo hned několik. V úvahu připadá například použití falešných pasů. „To vyžaduje přípravu v řádu týdnů, protože je potřeba zjistit veškeré podrobnosti o tom, jak probíhá v té zemi vízový režim, přeshraniční režim,“ řekl Randák. S pasy na jiná jména by se tři Češi mohli dostat do Jihoafrické republiky a z ní pak už běžnou leteckou linkou domů.

Další variantou mohlo být uplacení spřáteleného diplomata nebo nějakého advokáta, který by muže dokázal převézt bez kontroly přes hranice. „Vždycky je lepší postupovat nějakou mírnější cestou, která nezanechá nějaké viditelné stopy ve vztazích mezi těmi státy,“ komentoval to Randák. Výjimečně se také používá únos komandem, třeba v zemích, které jsou ve válečném konfliktu.

Tři Češi byli v Zambii, kam přijeli jako turisté, zadržováni od října. Byli obviněni ze špionáže, protože údajně fotografovali vjezdy do kasáren a základnu zambijského letectva. Češi špionáž popírají.

Ani po třech letech se na veřejnost nedostaly detaily útěku entomologa Emila Kučery z Indie. Měl jít na tři roky do vězení za nelegální sběr brouků. Kučera nikdy nepotvrdil, že by mu pomohla tajná služba.