Štěch: Rizikem přímé volby prezidenta je populismus

Praha – Ve stranách se nyní projednává i možnost posílení pravomocí prezidenta související s případnou přímou volbou hlavy státu. Ta s sebou ale přináší značná rizika, mezi něž patří třeba populismus. Řekl to předseda Senátu Milan Štěch v pořadu ČT Interview. Přímá volba prezidenta byla i jedním z předvolebních taháků sociální demokracie. Verdikt politologů různého smýšlení ovšem zazněl na včerejší konferenci v Senátu jasně – odborníci změnu odmítli. Podle Štěcha mohlo být jejich mínění ovlivněno některými rozhodnutími prezidenta Václava Klause, jež se pohybují na hraně překročení pravomocí daných českou ústavou.

Během posledních tří měsíců se jednalo již o druhou velkou konferenci na toto téma. „Při minulé konferenci byl názor na přímou volbu rozdělen tak půl na půl,“ podotkl Štěch. Politické strany, které přímou volbu prezidenta podporují, tak činí kvůli dvěma posledním volbám hlavy státu, jež nebyly příliš šťastné. Napříště by tak měli rozhodovat přímo občané.

Tomu ovšem musí předejít změna ústavy. „Domnívám se, že pokud byl tento slib dán občanům, měl by být naplněn,“ konstatoval Štěch. Sám ale uznává, že přímá volba má větší význam v zemích, kde má prezident rozsáhlejší pravomoci a jedná se tedy o poloprezidentský nebo prezidentský systém. Ve stranách se nyní hovoří o možnosti, že by některé pravomoci prezidenta měly být zdvojeny. Prezident má ale v tuzemsku již nyní relativně silnou pozici.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Přímá volba má podle předsedy Senátu značná rizika. „Stačí, že dá někdo na kampaň velké peníze a dá sliby, které nesplní. Lidé tomu mohou podlehnout,“ míní Štěch a doufá, že diskuse budou pokračovat a nakonec se rozhodne dle převažujícího názoru.

Milan Štěch, předseda Senátu:

„Mandát prezidenta republiky se evidentně může vykonávat různým způsobem. Některá Klausova rozhodnutí vyvolávají polemiky.“

Politologové se navíc obávají, že by změna přinesla i další ránu efektivitě a stabilitě vlády. Podle Štěcha je ale nutné oddělit chování současného prezidenta Václava Klause od toho, co se píše v české ústavě. „Řada ústavních expertů se táže, zda prezident někdy nepřekračuje mantinel, který mu je vytyčen,“ podotkl bývalý odborář. I mezi zákonodárci poslední dobou přibývá těch, kteří nejsou přímé volbě příznivě nakloněni.

Vládu už nic nezachrání, přijít mají předčasné volby

Předseda Senátu se vyjádřil i k současné situaci ve vládě – nevidí jinou možnost než předčasné volby. „Vláda je přímo skandálně sražena do kolen, jeden druhému nevěří. Že jsou VV mafiánský projekt, řekl přece Topolánek již před dvěma lety,“ dodal Štěch.

Tomáš Lebeda
Zdroj: ČT24