Spor o Vojenskou zdravotní pojišťovnu ministerstva nevyřešila. Kdo ji vede, dál není jasné

O tom, kdo povede Vojenskou zdravotní pojišťovnu, rozhodne její správní rada 20. října. Dohodli se na tom na společném jednání zástupci ministerstev zdravotnictví, financí a obrany. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD už před jednáním oznámil, že žádá na místo ředitele VoZP vypsání transparentního výběrového řízení.

Pojišťovna se už řadu dní potýká s personálními spory. Správní rada dosavadního ředitele Karla Šteina odvolala, ten to považuje za nezákonné a minulý týden propustil dva členy vedení pojišťovny. Za Šteina se postavil Němeček, postup správní rady naopak obhajuje ministr financí Andrej Babiš z ANO, který trvá na odchodu ředitele.

Ředitele Vojenské zdravotní pojišťovny Karla Šteina loni v prosinci obvinila protikorupční policie kvůli údajně nehospodárnému nakládání s penězi u více než dvaceti podezřelých zakázek. Podle Lidových novin hledali detektivové v sídle ředitelství dokumenty a důkazy k zakázce na nábor klientů, za kterou pojišťovna vyplatila odměny ve výši 130 milionů korun.

Jsem nadále ředitelem, tvrdí Štein

Správní rada pojišťovny 23. září odvolala ředitele Šteina i předsedkyni rady Jitku Šebkovou. Jednání svolala Lenka Poliaková, jež v radě zastupuje ministerstvo financí. Podle ministerstva zdravotnictví na to ale neměla právo.

Karel Štein (65) je původní profesí lékař, před nástupem do čela Vojenské zdravotní pojišťovny působil řadu let na ministerstvu vnitra. Byl mimo jiné zakladatelem a prvním ředitelem zdravotnického ústavu speciálních služeb Ministerstva vnitra ČR, kde od roku 1991 působil i jako primář. Do čela VoZP byl jmenován v červenci 2009. Štein byl loni obviněn z nehospodárného nakládání s penězi u více než dvaceti zakázek. 

Štein, Šebková i ministerstvo zdravotnictví proto označují odvolání za nezákonné. Podle nich pro odvolání zřejmě hlasovali i lidé, u kterých existují právní pochybnosti o oprávněnosti členství. Rada mezitím pověřila řízením pojišťovny ekonomického náměstka Pavla Koláře. Karel Štein ale trvá na tom, že je nadále ředitelem, a Koláře i zástupce ředitele Jaroslava Hermana propustil.

Za Šteina se postavil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), postup správní rady naopak obhajuje ministr financí Andrej Babiš (ANO), jenž trvá na odchodu ředitele. Pro odvolání Šteina hlasovali především zástupci ministerstev financí a obrany, které spravuje hnutí ANO. S ministrem financí a předsedou hnutí ANO Babišem, jenž přes fond Hartenberg spoluvlastní síť klinik zaměřenou na asistovanou reprodukci a genetiku, má Němeček dlouhodobě spory.

Ministr Němeček varoval, že pokud se obě křídla správní rady nedohodnou a pojišťovna nebude plnit svoje závazky vůči poskytovatelům zdravotní péče, může ministerstvo uvalit na VoZP nucenou správu. Ta by mohla trvat až rok a byla by velkým zásahem do činnosti pojišťovny. Stát by přebral kontrolu nad jejím chodem a všechna rozhodnutí orgánů by podléhala schválení nuceného správce.

Za vším je politika, míní komentátor

Podle komentátora serveru Echo24.cz Petra Holuba jde především o politický spor: „Oba ministři se navzájem podezírají, že chtějí získat nad Vojenskou zdravotní pojišťovnou kontrolu. A to samozřejmě politik nemůže připustit, aby jeho soupeř získal nějakou výhodu.“

„Němeček podporuje argument, že Andrej Babiš by neměl zasahovat do chodu jakékoli zdravotní pojišťovny, protože je významným podnikatelem ve zdravotnictví a ovládá všechny reprodukční kliniky. Pokud by získal vliv nad jakoukoli pojišťovnou, tak by mohlo dojít k tomu, že by se peníze nerozdělovaly transparentně a že by se pomáhalo nemocnicím, které pan Babiš řídí,“ vysvětluje Holub.

Komentátor Petr Holub o situaci ve Vojenské zdravotní pojišťovně (zdroj: ČT24)

Ministr financí podle něj naopak upozorňuje na to, že Svatopluk Němeček má blízko k dalšímu významnému podnikateli ve zdravotnictví – Tomáši Chrenkovi. A přestože samotná pojišťovna podle Petra Holuba větší potíže nemá, výhrady k jejímu fungování mají i mnozí ředitelé fakultních nemocnic.

„Bilance VoZP není problematická, pojišťovna má naplněný rezervní fond, platí nemocnicím, takže v tom asi problém není. Je ale pravda, že VoZP je nejčastěji kritizována ze stran ředitelů fakultních nemocnic, jednání s vojenskou pojišťovnou jsou v největším nepořádku,“ dodává komentátor.