Soud řeší nelegální obchod s rohy nosorožců za skoro sto milionů korun

Obvodní soud pro Prahu 6 začal projednávat kauzu nelegálního obchodu s nosorožčími rohy, v níž čelí obžalobě šestnáct lidí. Deset jich k zahájení soudu přišlo a postupně vypovídají. Vinu zatím odmítají. Zbývajících šest obžalovaných se z jednání omluvilo. Členům údajného gangu hrozí až osm let vězení za neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy.

Nelegální obchod se podle státního zástupce vedl v letech 2011 až 2013. Organizátoři a zprostředkovatelé tehdy podle spisu sháněli lovce, kteří jezdili do Jihoafrické republiky lovit nosorožce tuponosého jižního. Zaplatili jim pobyt a další náklady, které obvykle přesahovaly částku jednoho milionu korun a sehnali povolení k vývozu trofeje do Česka. Rohy nejčastěji putovaly přes letiště v Bratislavě a Praze.

Lovci měli k převozu povolení, protože trofeje se mohou z JAR dovážet. Trestný je však následný obchod s nosorožčími rohy. Gang podle žalobce prodal nebo se pokusil o prodej 24 rohů, jejichž hodnotu vyčíslil na téměř 96 milionů korun.

Skutečná cena rohu byla až půl milionu dolarů za kus

Samotný obchod opět řídili organizátoři, kteří od lovců získali rohy za 100 amerických dolarů jako dar po návratu z Afriky. Podle žalobce však skutečná cena záležela na váze a pohybovala se zhruba od tří do pěti set tisíc amerických dolarů za kus.

Soud v kauze údajného nelegálního obchodu s nosorožčími rohy
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Organizátoři pak plánovali, že rohy vyvezou z Česka bez potřebných vývozních a dovozních povolení do Vietnamu. Údajně je tam chtěli prodat, jelikož jejich tamější cena několikanásobně převyšuje veškeré náklady na lov. Vietnamská komunita totiž věří, že prášek z nosorožčích rohů léčí rakovinu.

Lovci: K lovu nás donutili

K dnešnímu zahájení hlavního líčení přišlo deset lidí, soud stihl vyslechnout polovinu. Většinou šlo o lovce nebo okrajové členy gangu, kteří jim údajně zajišťovali servis. Lovci při výpovědích tvrdili, že neměli tušení, že by dělali nelegální věci. Shodně také odmítli, že by za lov dostali zaplaceno.

Vinu se snažili svalit spíše na organizátory, kteří je k lovu kvůli nosorožčím rohům prý pod výhrůžkami donutili. Někteří lovci totiž tvrdili, že nevěděli o tom, že by měli na jihoafrické farmě střílet zvířata. Prý si původně měli jen užívat na safari. Z údajných hlavních organizátorů trestné činnosti dnes k soudu nikdo nedorazil, včas se omluvili a požádali o jednání v jejich nepřítomnosti. Soud bude pokračovat 16. března.

Podobnou kauzou se česká justice zabývala i v loňském roce. Tři občané Vietnamu tehdy dostali nepravomocně tři až pět let vězení za nelegální vývoz rohů z Česka.