Sodomková: Setkání s realitou Německa je pro uprchlíky často zklamáním

Sodomková: Cílem teroristů je vzbudit nenávist mezi Evropami a muslimskými imigranty (zdroj: ČT24)

Zatímco v průběhu dlouhé cesty do vysněného Německa podle novinářky Magdaleny Sodomkové zažívají uprchlíci ze Sýrie neustálou euforii z toho, že přežili a posunuli se blíže k cíli, v Německu se dostávají opět na startovní čáru a zjišťují, že začít nový život nebude vůbec jednoduché. Složité je už jen to, zařídit si všechna potřebná povolení, ani přijetí od místních navíc často není ideální.

Očekávalo se, že jakmile se ochladí, se příliv uprchlíků zastaví minimálně do jara. To se ale nestalo, což je podle Sodomkové logickým důsledkem toho, že situace v Sýrii se nelepší. „Lidé, kteří utíkají před válkou, nemají jinou možnost. Určitě si budou nacházet nové a nové cesty,“ řekla novinářka.

„Jestliže v té zemi probíhá neustálá válka a bombardování, neuvažují o tom, že by se vrátili,“ řekla k situaci Syřanů. Pokud by válka skončila, většina z nich by se chtěla vrátit domů. „Otázkou je, jak dlouho bude ta válka trvat,“ upozornila Sodomková.

obrázek
Zdroj: ČT24

Do Evropy přitom často přichází střední třída Syřanů, tedy vzdělaní lidé, kteří často umí několik jazyků. „I mnozí Němci imigranty chápou jako příležitost,“ řekla Sodomková s tím, že je ale výrazný rozdíl mezi východem a západem Německa. „Nejsilnější nálady proti imigrantům jsou v místech, kde mnoho muslimů není,“ upozornila.

Dalším problémem je, že na lidi utíkající před válkou se nabalují ekonomičtí migranti. „Neviděla jsem jasný signál, že lidé například z Maroka se mají vrátit zpět,“ řekla Sodomková. Hotspoty, které měly právě uprchlíky od ekonomických migrantů rozlišit, podle ní příliš nefungují, což je důsledkem selhání hraničních zemí už před několika lety. „Selhání vidím také v nesolidaritě ostatních evropských zemí,“ uzavřela novinářka.

Hotspoty
Zdroj: ČT24

Cílem teroristů je vzbudit nenávist mezi Evropany a muslimskými imigranty

„Cílem propagandy Islámského státu je vzbudit mimo jiné taky strach, že uprchlíci jsou pro Evropu rizikem,“ myslí si Sodomková. „Jestliže padne za pařížské útoky nějaká kolektivní vina, tak se stane přesně to, co Islámský stát chtěl,“ dodala s tím, že jeho cílem je zasít nenávist mezi Evropany a islámské uprchlíky. A to se podle Sodomkové daří, ať už jde o nenávistné výroky sociálních sítích, nebo od politiků.

Paradoxně přímo v Paříži není nenávist vůči muslimům tak vyhrocená, což podle Sodomkové souvisí s dlouhodobou zkušeností se soužitím s jinými kulturami. „Je to tím, že tam mnoho muslimů žije a že Francouzi vědí, že muslim nerovná se terorista,“ řekla novinářka s tím, že většina francouzských muslimů se od výbuchů distancovala.

obrázek
Zdroj: ČT24

Napětí přesto v Paříži cítit je. „Je to vidět na první pohled, přítomnost policie a armády je každodenní,“ řekla Sodomková. „Jak se k tomu Pařížané staví, na mě zanechalo velký dojem, že bojují proti terorismu a zároveň chtějí rozvíjet přátelství s mírumilovným islámem,“ uzavřela.