Sociologové: Islámu se obávají dvě třetiny české společnosti

Praha – Dvě třetiny českých voličů považují islám za hrozbu pro českou společnost. Upozornil na to Sociologický ústav Akademie věd, který analyzoval údaje z evropské volební kalkulačky EUvox. Své názory v ní anonymně uvedlo 18 tisíc lidí, v celé EU potom přes milion. Sociologové upozornili, že na obavy z islámu zareagovaly některé strany a v programu se zmiňovaly například o „nepřizpůsobivých imigrantech“ a „radikálním islamismu“.

Z evropských zemí panují podle výsledky evropské volební kalkulačky v Česku největší obavy z islámu. „Je v ČR považován za hrozbu mnohem více než třeba ve Francii či Nizozemsku, jejichž obyvatelé mají přímou zkušenost se soužitím s touto náboženskou menšinou,“ poukázala Michaela Vojtková ze Sociologického ústavu Akademie věd. Sociologové při analýze výsledků volební kalkulačky zjistili, že se islámu obávají zhruba dvě třetiny českých voličů, za hrozbu ho naopak nepovažuje pouze desetina. Zbytek má neutrální názor – neví nebo jí je to jedno.

Sociologický ústav upozornil, že některé politické strany obav z islámu, které v české společnosti panují, využily ve svém programu pro volby do Evropského parlamentu. Autor analýzy politolog Lukáš Linek poukázal na volební plakáty hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, na kterých bílá ovce vykopává z české vlajky černou ovci s heslem „práci našim, ne imigrantům“ nebo na volební heslo KDU-ČSL „nechceme Evropu plnou nepřizpůsobivých imigrantů, kteří na předměstí pálí auta, prodávají drogy a zanášejí k nám mj. radikální islamismus“, které však strana z programu později vymazala. Ve spotu České suverenity je politička Jana Volfová zahalena v burce a varuje před islámem a „kamenováním dcer a vnuček“ kvůli líbání na ulici.

Politolog Lukáš Linek:

„Takovéto výroky a akce nejsou náhodné. Politické strany a hnutí je používají zejména proto, že obecně má každá společnost strach z neznámého. Šíření strachu a nenávisti k islámu je u nás posilováno hlavně díky tomu, že česká společnost nemá žádnou přímou negativní zkušenost s již zmíněným islámem.“

Ačkoli byl v Česku největší podíl lidí, kteří ve volební kalkulačce „rozhodně“ nebo „spíše“ souhlasili s tím, že islám představuje hrozbu pro hodnoty české společnosti, panují obavy z druhého nejrozšířenějšího náboženství světa i v dalších unijních zemích. Více než polovina lidí ho považuje za hrozbu ve Velké Británii, zejména potom v Anglii a Walesu. Prakticky po celé Evropě se nemalé skupiny voličů domnívají, že islám ohrožuje jejich kulturní tradice," podotkla Vojtková. Nejnižší podíl lidí, kteří se cítí islámem ohroženi, je ve Španělsku, Itálii, Maďarsku, Slovinsku a Rakousku, kde jejich poměr nepřekračuje 30 procent.