Snížení požadavku na počet lékařů pacienty neohrozí, tvrdí Heger

Praha – Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) tvrdí, že snížení požadavku na počet lékařů a sester v péči o nemocné nebude znamenat pro pacienty žádné riziko. Některá média totiž dnes uvedla, že podle nové personální vyhlášky se sníží počet míst pro lékaře až o tisíc. Podle Hegera předpis o minimálním personálním vybavení ale říká, že když má zařízení víc vážných pacientů, musí úměrně tomu počty pracovníků navýšit. Ministr rovněž zdůraznil, že lékařská místa neruší, chce jen udělat pořádek v úvazcích. Těch mívají lékaři i několik, navyšují si tak příjmy. V Česku je podle evidence České lékařské komory zhruba 46 000 lékařů. Vyhláška ode dneška koluje v připomínkovém řízení a od dubna začne platit.

„To jsou virtuální počty, které se dějí na bázi vyhlášky,“ uvedl k počtu tisíc míst. „Vyhláška je postavená na minimálním obsazení oddělení, tzn. na oddělení, kde jsou jen lehcí pacienti. Není možno vykalkulovat na každé oddělení konkrétní počty, úmyslně jsme stanovili minimální počty,“ vysvětlil ve Studiu ČT24. Podle Hegera se dá ušetřit v pohotovostních službách. „V nočních službách byly vysoké normativy a některé služby jsou předimenzované, co do počtu lékařů,“ dodal ministr. 

Náměstek ministra Petr Nosek: "Lékaři chtěli vytvořit pocit, že jich je nedostatek, a tím zvýšit svou cenu. Takto se ale trh práce zpružní, což bude v oblasti zdravotnictví něco naprosto nového."

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň: „Jsou některá zařízení a obory, kde nemají dostatek správně kvalifikovaného personálu. Tam je vyhláška buď donutí, aby personál doplnili, nebo oddělení zavřeli.“ 

ČLK vyhlášku kritizuje

Odborné lékařské společnosti chystají k Hegerově vyhlášce společné stanovisko, čas na to mají do 27. ledna. Předběžně se shodují v tom, že zásadní ohrožení péče kvůli rušení lékařských míst nebude.

Vyhláška podle Hegera vychází z reálných možností. Počty lékařů a sester, které si pro uhrazení péče určily zdravotní pojišťovny, jsou podle ministra někdy zbytečně tvrdé. „Vyhláška těmto nemocnicím pomůže, že nebudou muset stavět do služeb zbytečně moc lékařů a poradí si s menším počtem, a přesto jim to pojišťovny zaplatí,“ řekl. 

Lékařské odbory tvrdí, že nová vyhláška nejvíce dopadne na pacienty. „Pokud bude v nemocnicích ještě méně lékařů, zásadně se zhorší péče a dojít může ke ztrátě životů,“ řekl dnešním HN člen Lékařského odborového klubu a chirurg z vinohradské nemocnice Miloš Voleman.

Připravenou vyhlášku tvrdě zkritizovala Česká lékařská komora (ČLK). Stanovené počty odborníků jsou podle jejího prezidenta Milana Kubka tak nízké, že je to „ruská ruleta s životy pacientů“. Vyhláška počítá s jedním lékařem ve službě na 90 pacientů. Komora při přípravě vyhlášky požadovala jednoho lékaře na 60 pacientů. „Pokud vyhláška vyjde v nezměněné podobě, bude ČLK nucena doporučit pacientům, aby vyhledávali péči pokud možno v nemocnicích s certifikátem kvality Nemocnice 21. století, který jim udělila ČLK,“ uvedl Kubek. Certifikát ČLK má do deseti ze 190 nemocnic. Požadavky certifikátu na personální vybavení jsou vyšší než v připravené vyhlášce.