Školy rozdaly vysvědčení. Jen malá část hodnotí všechny své žáky slovně

Vysvědčení zakončilo školní rok plný novinek (zdroj: ČT24)

Na většině základních a středních škol se v pátek rozdávalo vysvědčení, poprvé ve funkci ho předával i ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD). Z kontrol České školní inspekce vyplývá, že zhruba dvě třetiny základních škol hodnotí všechny své žáky známkami, zatímco jen na malém zlomku škol se všechny děti dočkají slovního hodnocení.

Z inspekčních zjištění vyplývá, že přístup škol se ve způsobu hodnocení velice různí. Známkování všech žáků mělo 65 procent základních škol, slovní hodnocení každého dítěte pak pět procent.

„Významný počet škol však využívá obě možnosti, a to buď pro všechny žáky (souběžně známkování i slovní hodnocení), nebo některé žáky známkuje (například žáky druhého stupně) a pro jiné žáky využívá slovní hodnocení,“ uvedl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Základních škol, které využívají slovní hodnocení (ať už jako jediný způsob, nebo v kombinaci se známkováním) podle inspekce postupně přibývá. Na druhé straně na středních školách se uplatňuje slovní hodnocení jen výjimečně, například v případech některých žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.

Vysvědčení a na prázdniny. V končícím školním roce žáky čekalo mnoho změn (zdroj: ČT24)

Někdy se stane, že školy vyzkouší slovní hodnocení, ale neosvědčí se. Například na jedné ze základních škol v Hradci Králové se nakonec vrátili ke známkám. Nejenom pro rodiče a děti bylo slovní hodnocení matoucí. Vznikaly třeba i problémy úplně nesouvisející se vzděláním ‒ v souvislosti s různými akcemi, při nichž například obchody nebo i aquaparky nabízejí za vysvědčení se samými jedničkami nějakou odměnu.

Skončil školní rok, který omezil nezdravé jídlo a změnil přístup k inkluzi

Vysvědčení si letos převzalo víc než 900 tisíc žáků základních škol a přes 400 tisíc studentů škol středních.

Tradičním předáním vysvědčení skončil v pátek žákům a pedagogům další školní rok. Vyznačoval se řadou novinek. Od září se třeba změnil přístup k inkluzi a do běžných tříd zamířily i děti s handicapem. Od ledna si pak ve školních bufetech a automatech mohou žáci koupit jen zdravé jídlo a pití. Nově také byly jednotné přijímací zkoušky na střední školy s maturitou.

Další změny ve školství jsou ještě v plánu, ve sněmovně stále leží kariérní řád učitelů, který chce ministr Štech během léta prosadit. „Ministerstvo zajistilo rozpočtové krytí na jeho rozběh, jak do konce roku 2017, tak i pro rok 2018. Celkem se jedná zhruba o 2,2 miliardy korun, je to jak na zajištění příplatku pro učitele, tak i vzdělávání začínajících učitelů,“ uvedla náměstkyně ministra školství pro legislativu Dana Prudíková.

Po úpravě smluv z desetiměsíčních na celoroční, která proběhla před dvěma lety, jde o další změnu, která má učitele ve školství podpořit a udržet. Růst by mohly i platy. Pokud by jiní státní zaměstnanci v příštím roce dostali navíc deset procent, Štech bude po ministru financí pro učitele požadovat patnáct procent.

Nadcházející školní rok pak jednou změnou hned začne. Od září je povinná předškolní docházka pro pětileté děti.