Senátoři odložili schvalování Lisabonské smlouvy

Praha - Senát o měsíc odložil schvalování Lisabonské smlouvy. Smlouvu nechal na návrh ODS znovu projednat svými výbory spolu s rozhodnutím Ústavního soudu, podle něhož dokument není v rozporu s českou ústavou. V době zahájení českého předsednictví tak smlouva nebude schválena ani jednou z komor parlamentu. Pro odklad hlasovalo 73 ze 77 přítomných senátorů, zdrželi se jen dva komunisté a dva sociální demokraté včetně místopředsedkyně horní komory Aleny Gajdůškové.

Nezařazený senátor za ČSSD Jiří Dientsbier by se sice raději přiklonil k okamžitému schválení smlouvy, „ale protože potřebujeme 49 hlasů a ty tady nejsou, tak by hlasování o smlouvě znamenalo, že bychom byli po Irsku druhá země, která ji nepřijala,“ uvedl k přerušení projednávání smlouvy.    

„Odklad respektuji. Chci jen věřit, že je to myšleno vážně a férově a že v únoru se bude smlouva schvalovat,“ uvedla Gajdůšková. Předseda senátorů ODS Jiří Stříteský považuje za naprosto fér, aby senátní výbory smlouvu projednaly spolu se stanoviskem Ústavního soudu. „Věřím, že společně dojdeme k výsledku, který si všichni přejeme,“ dodal Stříteský.

Předseda evropského výboru Luděk Sefzig (ODS) mimo jiné podotkl, že Ústavní soud ve svém rozhodnutí nevyloučil, že bude v budoucnu posuzovat smlouvu kvůli možnému přesunu kompetencí na EU, což smlouva umožňuje.

Místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra v Senátu uvedl, že s odložením projednávání kabinet problém nemá.

Výbory smlouvu znovu projednají, překvapivé závěry se ale nečekají

Smlouvu budou projednávat výbory pro záležitosti EU, ústavně-právní, zahraniční a senátní ústavní komise. Její předsedkyně Jiřina Rippelová (ČSSD) uvedla, že komise už smlouvu i s právními posudky dostatečně projednala. Podobně nový předseda zahraničního výboru Jiří Dienstbier má za to, že jeho výbor těžko dojde k jinému závěru než na jaře, kdy smlouvu doporučil schválit. Ústavně-právní výbor Jaroslava Kubery (ODS) při prvním projednávání smlouvy k žádnému většinovému rozhodnutí nedospěl, Sefzigův výbor navrhl přezkum smlouvy Ústavním soudem. Výbory mají ze zákona na nové projednání 30 dní.  

Sněmovna v úterý rozhodla rovněž na návrh ODS o tom, že se ke schvalování smlouvy vrátí až 3. února, a to také až po projednání dokumentu a verdiktu ústavních soudců ve výborech dolní komory.