Šéfem sněmovny bude Hamáček, ve vedení zasednou ANO i lidovci

Praha - Před první poslaneckou schůzí nominovali sociální demokraté do čela dolní komory Jana Hamáčka, za kterého se postavilo grémium ČSSD. V podvečer pak po setkání potenciálních koaličních partnerů řekl předseda Bohuslav Sobotka, že se strany dohodly na vzájemné podpoře při hlasování, takže místopředsednické křeslo má jisté také Jaroslava Jermanová z ANO 2011 i předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který by ale v případě účasti ve vládě místo opustil. Komunisté pak odpoledne avizovali záměr nominovat do jednoho ze čtyř místopředsednických křesel dolní komory svého předsedu Vojtěcha Filipa. Za TOP 09 se o post bude ucházet místopředseda Miroslav Kalousek.

„Dohodli jsme se na tom, že všechny tři politické strany podpoří zvolení Jana Hamáčka do funkce předsedy Poslanecké sněmovny a současně všechny tři politické strany podpoří zvolení místopředsedy nominovaného hnutím ANO a místopředsedy nominovaného KDU-ČSL,“ prohlásil po jednání týmů všech tří stran Sobotka. Hamíček byl schválen grémiem sociálních demokratů.

Na tom, že předsedu Poslanecké sněmovny navrhne sociální demokracie, se v sobotu dohodl její vyjednávací tým spolu s hnutím ANO, které zase vybere příštího ministra financí. Šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka již v sobotu Hamáčka, o němž se také hovořilo jako o možném ministru obrany, označil za vhodného kandidáta.

Jan Hamáček: „Pokud budu ve středu zvolen předsedou Poslanecké sněmovny, budu pokračovat ve stylu práce, jaký jsem se snažil prosazovat i jako místopředseda. Jsem připraven komunikovat se všemi poslaneckými kluby a pracovat tak, aby všichni poslanci, kterých je celá řada nových, cítili při své práci od Poslanecké sněmovny a jejího aparátu potřebnou podporu…“

Brífink ČSSD před ustavující schůzí sněmovny (zdroj: ČT24)

Komunisté chtějí místopředsednické křeslo pro Filipa

„Poslanecký klub KSČM nominuje na post místopředsedy Poslanecké sněmovny doktora Vojtěcha Filipa, předsedu Ústředního výboru KSČM… Vedle toho jsme již rozhodli o návrzích na obsazení výborů,“ uvedl před oficiálním zahájením nadcházejícího funkčního období sněmovny v novém složení předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik. Podle něj komunisté při volbě předsedy sněmovny Hamáčka podpoří.

Filip uvedl, že komunisté chtějí opět předložit návrh na zrušení lustračního zákona, který znemožňuje spolupracovníkům Státní bezpečnosti (StB), tedy bývalé komunistické tajné policie, zastávat vybraná místa ve veřejné správě. „Pokud zůstane tento zákon v platnosti, budeme v rámci zákona o státní službě předmětem kritiky a sankcí od Evropské unie,“ prohlásil Filip. Sobotka za sociální demokraty tuto snahu nepřímo podpořil.

Brífink KSČM před ustavující schůzí sněmovny (zdroj: ČT24)

ANO 2011 podporuje do vedení sněmovny Jaroslavu Jermanovou

„Zasedl poslanecký klub ANO 2011 a jednomyslně se shodl, že bude nominovat na první místopředsedkyni sněmovny naši kolegyni Jaroslavu Jermanovou,“ prohlásil předseda poslanců hnutí ANO 2011 Jaroslav Faltýnek. Podotkl, že jejich poslanci na ustavující schůzi podpoří čtyři místopředsednická křesla, rovněž chtějí navrhovat sloučení branného a bezpečnostního výboru. Se svým návrhem ale zřejmě ANO neuspěje, proti se už dříve vyslovili zástupci některých klubů.

„Důvěry, kterou mi poslanecký klub dal, si vážím a doufám, že budu přínosem pro Poslaneckou sněmovnu,“ dodala Jermanová. Podle vlastních slov má zkušenosti s politickými jednáními z funkce starostky i z krajského zastupitelstva. „Čeká mě podrobné studium jednacího řádu, ale myslím, že to zvládnu bez problémů,“ dodala.

Jaroslava Jermanová je ve sněmovně nováčkem, dříve působila v ODS:

  • Narodila se 17. srpna 1970 v Karlových Varech.
  • Absolvovala Provozně ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Praze (1993).
  • V letech 2004 až 2011 byla členkou ODS - 2002 až 2006 starostka obce Krhanice na Benešovsku, do zastupitelstva byla za nezávislé zvolena už v roce 1998. Od podzimu 2004 zasedala za občanské demokraty jedno volební období v zastupitelstvu Středočeského kraje. V roce 2010 kandidovala za ODS do sněmovny i do benešovského zastupitelstva, ale v obou případech neúspěšně.
  • Od roku 2012 se angažuje v ANO 2011, letos vedla po odstoupení podnikatele Tomáše Březiny středočeskou kandidátku strany a byla zvolena do sněmovny.
  • Po škole působila v několika společnostech na referentských pozicích, věnovala se mj. personalistice; v letech 2007 až 2008 pracovala na úřadu Regionálního operačního programu Střední Čechy, poté se stala manažerkou maloobchodní sítě obchodů s nábytkem.
  • Je svobodná, má syna.