Se stárnoucí populací bude přibývat i onemocnění rakovinou

Praha - Vědecký výzkum nádorových onemocnění je v současné době na velmi vysoké úrovni a stále jde dopředu. Nárůst nových onemocnění ale bude poměrně strmý. Podle odhadů Světové zdravotnické organizace předčí úmrtí na rakovinu i kardiovaskulární choroby. Příčinou je kromě životního stylu i stárnoucí populace. V České republice funguje od roku 1976 unikátní databáze Národního onkologického registru. Podle shromážděných dat se 80 procent nádorů vyskytuje u věku nad 50 let a jejich počet se neustále zvyšuje. V Česku dostane podle statistik rakovinu každých 8 minut jeden člověk.

„Nádory v minulosti tolik nevznikaly, protože lidé se nedožili věku, kdy je výskyt nádorů nejčastější. S prodlužujícím se věkem bude rakoviny přibývat,“ uvedl přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK Luboš Petruželka. V souvislosti s rozvojem civilizace přibývají také nádory tlustého střeva a konečníku, které ovlivňují hlavně stravovací návyky. Snížil se pouze počet karcinomů žaludku. 
  
U žen narůstá počet nádorů prsu a plic, spojených především s nárůstem kouření u mladší generace. Vyšetření prsů začíná v České republice v 45 letech a končí v 69 letech. Nádory se ale začínají objevovat i v pozdějším věku. „S prodlužujícím se věkem není hranice 69 let racionální, musí se prodloužit,“ myslí si Petruželka. 
 

Mezi rizikové faktory ale stále patří nedostatek fyzické aktivity, nadváha nebo nadužívání různých hormonálních preparátů. „Příčiny se sčítají a každý kousek může do rakovinové stavebnice kdykoliv zapadnout,“ varoval Petruželka.   
 
Současný výzkum se kromě prevence, včasné diagnostiky a nových léčebných metod zaměřuje i na léčbu pokročilých stádií. „Budoucností onkologie by měla být cílená biologická léčba, takzvaně šitá na míru. Na základě genetických změn se vybere správná léčba pro správného pacienta,“ upřesnil Petruželka.
 
Trendem v celém světě se v poslední době stává také gerontoonkologie. Starší nemocní vyžadují zvláštní přístup. V řadě případů totiž mají i další choroby, které mohou změnit účinnost léčby. V Evropě proto vznikají specializované jednotky, kde jsou kromě onkologů i další odborní lékaři.  
 
Naše budoucnost a perspektiva leží podle ředitelky a primářky Institutu onkologie a rehabilitace Na Pleši Alexandry Aschermannové v mladších generacích. „Musíme se zaměřit na školy a tam dělat edukaci. Není to ale pouze věc institucí, ale i rodin. Zdraví všichni citují jako svou nejvyšší hodnotu, ale nikdo se tak nechová,“ dodala.