Se soudními spisy lze snadno manipulovat - důkazy poté chybí

Praha - Kdo chce spravedlivý rozsudek, měl by si svůj soudní případ pečlivě hlídat - včetně spisu. Radí to spotřebitelská organizace Ejustice. Jinak by se mohlo stát, že verdikt padne na základě zmanipulovaných nebo vykradených podkladů. Ministerstvo spravedlnosti ani sami soudci neumí machinacím s dokumenty zabránit. Náprava podle nich přijde, až budou v elektronické podobě.

Ve spisu Jiřího Kráma v řízení o péči o nezletilého syna chybí dokumenty a stránky jsou několikrát přečíslovány. Naopak přebývají cizí rozsudky, prázdné listy a obálky. Z podoby spisu je zjevné, že s ním bylo manipulováno. K tomu však nikdo nepřihlédl a soud tento týden vydal pravomocný rozsudek. Naopak v médii sledované kauze Jiřího Čunka se podobné nesrovnalosti ve spisu staly jedním z hlavních důvodů, proč žalobce Arif Salichov případ odložil. Případy účelové manipulace se spisy nejsou výjimečné. Podle Davida Kolaji ze spotřebitelské organizace Ejustice se s podobnými problémy potýká celá řada lidí.

Někdy stačí vykrást jediný dokument, například znalecký posudek, a soud může dojít k naprosto odlišnému závěru. Některé soudy se tomu snaží zabránit, u jiných ale nedá krádež ze spisu příliš práce. Zatímco třeba v účetnictví musí být u každého přeškrtnutého údaje odůvodnění a podpis, v soudním spisu mohou úředníci škrtat a přečíslovávat strany bez jakéhokoli vysvětlení. Po přečíslování spisu poškozený účastník už jen stěží dokáže, že dříve obsahoval i jiné listiny. David Kolaja doporučuje, aby si lidé, kteří se soudí, svůj spis okopírovali nebo ofotili digitálním fotoaparátem. Získají tak nad ním kontrolu.

Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) by pomohlo, kdyby si soudci více hlídali, zda se ze spisu neztrácejí určité důkazy. Situaci by mělo definitivně vyřešit zavedení elektronického spisu, v němž bude mít každý dokument svůj čárový kód. Běžně by takové spisy měly fungovat od roku 2009.