Samková: Romská politická strana? Úspěch závisí na postoji Čechů

Praha – Plán založení vlastní politické strany a její úspěch nebude zásadní mírou záviset na snaze Romů, ale hlavně na postoji většinové společnosti. Podmínky možného politického subjektu komentovala advokátka a občanská aktivistka Klára Samková, a to v den, kdy se na brněnském výstavišti koná Romská konference. Na jejím programu je mimo jiné také pokus o založení organizace pro zastupování Romů při jednání s vládou, Parlamentem i kraji. Cílem nového subjektu by mělo být založení politické strany ještě v letošním roce. Podle Samkové se však najdou lidé, kteří budou chtít romský politický projekt zmařit.

„Mnohé skutečně záleží na druhé straně. Z romských integračních peněz žije neuvěřitelné množství lidí a to Čechů, nikoliv Romů. To je prostě obrovský etnobyznys a já se obávám, že spousta lidí udělá vše pro to, aby i tento romský projekt zkrachoval,“ uvedla Samková. Konkrétní osoby sice nechtěla uvést, naznačila však možnou oblast. „Už tady sice nemáme trestní čin útok na ústavního činitele, ale myslím, že některé věci by měly být nevyřčeny,“ dodala.

Nová politická strana, která by ještě do konce letošního roku mohla zastupovat zájmy romské menšiny, bude prý čelit odmítavému či lhostejnému postoji majoritní společnosti podobně jako někteří její předchůdci. „Je to jednoznačně na straně české, protože z romské stany už před 20 lety přišla nabídka Romské občanské iniciativy. Byla to nabídka politické strany, která stavěla na sebezodpovědnosti a deklarovala se jako středová nebo středopravicová strana. V té době však nebyl žádný zájem ze strany majoritní společnosti,“ zmínila Samková.

„Je otázka, jestli je dnes česká společnost schopna přijmout Romy nikoliv jako objekt svého sociálního inženýrství, což se tady provozuje minimálně posledních 18 let, nebo konečně dospěje k názoru, že bez těch lidí samotných a jejich aktivní podpory a účasti ten problém prostě není řešitelný.“

Podle aktivistky, která se ve své kariéře angažovala v několika politických stranách, však případná strana Romů nebude v prosazování svých zájmů úspěšnější než dosud působící skupina občanských sdružení. „V tomto směru vnímám vznik romské politické strany jako určitý pokus o nátlak, protože můj názor je, že romská občanská hnutí byla z velké části vytlačena jakýmsi sociálně grantovým byznysem,“ uvedla. Romové se podle ní snaží nezdar občanských iniciativ nahradit politickou nabídkou.

Na dnešní konferenci přicestovalo zhruba 150 Romů a desítky zástupců nejrůznějších organizací. Na brněnském výstavišti dnes budou jednat o bezpečnosti, vzdělávání, bydlení i sociálních otázkách. Organizátoři na úvod přivítali jihomoravského hejtmana Michala Haška i primátora Brna Romana Onderku. S pozvánkou oslovili i prezidentskou kancelář, členy vlády i další hejtmany.

Podle krajského zastupitele Viliama Záthureckého Romům vadí, že si je ostatní lidé často spojují s fenomény neplatičství, záškoláctví, krádeží či zneužívání sociálních dávek. Obávají se také, aby se společenská situace nevyhrotila i na jiných místech republiky podobně, jako se to letos stalo na Šluknovsku. Starousedlíci tam několik měsíců protestují proti rostoucí kriminalitě, ze které viní nově přistěhované Romy.

JUDr. Klára Samková, Ph.D. se ve své právní praxi specializuje na rodinné právo. Je také občanská aktivistka a bývalá politička. Absolvovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a záhy po roce 1989 kandidovala do Parlamentu za Občanské forum – Romskou občanskou iniciativu, přestože není romského původu. Od ledna 1994 má advokátní kancelář. Prezident Václav Klaus ji na začátku svého druhého volebního období navrhl do funkce ústavní soudkyně, s návrhem však nesouhlasil Senát. V 90. letech byla Samková členkou ODS, v roce 2010 vstoupila do TOP 09 a zasedla v zastupitelstvu městské části Praha 2. Do roku 2010 byla vdaná za romského aktivistu Ivana Veselého.