Rtuť se přiblížila ke čtyřicítce - a Česko zažilo nejteplejší den roku

Dnešek se stal v Česku nejteplejším dnem v roce. Vůbec největší horko bylo v Husinci-Řeži u Prahy, kde meteorologové naměřili 39,2 stupně. Teplotní rekordy přitom padly na téměř všech stanicích s delší měřicí tradicí. Už večer by měly vedro přehlušit silné bouřky, meteorologové varují před kroupami, přívalovými dešti a silným nárazovým větrem.

K dnešní páté hodině vystoupila teplota většinou na 33 až 37 stupňů, ojediněle až na 39 stupňů, uvedli meteorologové. Jen o něco menší vedro než v Řeži u Prahy bylo dnes i v Plzni Bolevci nebo Dobřichovicích v okrese Praha - západ, kde měli shodně 38 stupně. Do dneška byl dosavadním nejteplejším dnem roku 5. červenec, kdy se v polohách pod 600 metrů nad mořem vyšplhala nejvyšší teplota na průměrných 34,7 stupně.

Meteorologové doplnili, že i když vlivem velmi teplého vzduchu od jihu mohla i v podvečer na některých místech teplota ještě mírně stoupat, absolutní rekord celé České republiky, a to 40,4 stupně z 20. srpna 2012 v Dobřichovicích, zřejmě odolal. Ve Vsetíně byla naměřena nejvyšší teplota za 88 let fungování stanice, 36,8 stupně Celsia. Původní rekord dnešního dne ve Vsetíně činil 33,5 stupně Celsia, byl platný od roku 2006. Horko bylo i na horách, na hřebenech Krkonoš včetně Sněžky naměřili až 23 stupňů.

Teploty by měla snížit studená fronta, která má přes české území přecházet v noci na zítřek a během zítřejšího dne. Meteorologové varují před přívalovými dešti, nárazovým větrem a kroupami, výstraha pro západní území republiky platí až do zítřejšího rána. Protože fronta přichází od západu, na jihovýchodě Moravy má být ještě zítra až 34 stupňů Celsia. V Čechách se maxima udrží těsně pod třicítkou, na 25 až 29 stupních. Podobné počasí by mělo být i v pátek a sobotu, pak by se měly denní teploty dostat maximálně na 26 stupňů.

image_666294
Zdroj: ČT24
image_666282
Zdroj: ČT24

Zárybnická: Sucho bude pokračovat i dál

S vedrem je spojené i rozsáhlé sucho; poslední srážkově nadprůměrný měsíc byl totiž březen, od té doby nabírá česká krajina srážkový deficit. Riziko nebezpečí vzniku požárů rozšířil Český hydrometeorologický ústav na Prahu a kraje Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský. Například na jihu Moravy se počet požárů ve vedrech ztrojnásobil. U Nýřan na severním Plzeňsku v úterý hořel les o rozloze 6,5 hektaru, do akce dnes povolal požár lesa i hasiče na Vyškovsku.

Letošní léto nedělá radost vodákům, na polovině měřících míst na řekách hlásí hydrologové stav sucha. Těsně nad hranicí splavnosti se drží Berounka, Vltava, stejně tak třeba Bílina a Ploučnice. Nejásají ani houbaři. Vyschlé podhoubí by potřebovalo několikadenní déšť, aby se vzpamatovalo.

„Po suchých dnech nás teď čeká pár dnů, kdy se déšť objevit může,“ doplňuje meteoroložka ČT Alena Zárybnická. „Nejvíc bude pršet zřejmě v sobotu - to může spadnout až dvacet, v bouřkách i kolem čtyřiceti milimetrů srážek. Je to záležitost lokální a sucho včetně zvýšeného rizika požárů bude pokračovat i dál.“ Už včera ČHMÚ uvedl, že srážkově podprůměrné mají být i následující čtyři týdny.

Události: Vláda jde do boje proti suchu (zdroj: ČT24)