Řízení o svěření dětí do péče často váznou, Česko za Západem stále pokulhává

Události: Řízení o svěření kojenců do péče trvají měsíce (zdroj: ČT24)

Soudní řízení o svěření kojenců do péče probíhají i víc než půl roku. A to i v případech, kdy k tomu není reálný důvod. Kritizují to neziskové organizace a zástupci ministerstva práce a sociálních věcí. Podle resortu spravedlnosti dochází k průtahům pouze u jednotlivých případů. Slibuje ale, že se jim pokusí zabránit.

Manželé Pawlasovi čekají na svěření dnes sedmiměsíčního chlapce do péče od září. Přestože už byli prověřeni, vyřízení případu se protahovalo. Pawlasovi si proto vzali právníka a chlapce jezdí každý den navštěvovat k přechodným pěstounům.

Pawlasovi na syna stále čekají
Zdroj: ČT24

Dvakrát už žádali o předběžné svěření do péče, protože adopce kvůli zákonným lhůtám nebyla ještě možná. „Pan soudce to de facto zamítl stylem, že neví, kde bydlíme. I odůvodnění bylo, že v pěstounské péči je mu dobře, tak není potřeba, aby šel k nám,“ říká Karel Pawlas.

Pár týdnů na to už byla adopce možná a soud ji schválil. Teď zase budoucí rodiče čekají na takzvanou vykonatelnost rozhodnutí. Chlapec proto dál zůstává u přechodné pěstounky. „Říkáme si, proč? Žadatelé jsou prověření magistrátem, absolvovali školení, psychotesty a šetření v domácnosti od sociálky,“ podivuje se Alena Benešová, která se o chlapce přechodně stará.

Přesně opačně se zachoval jiný soudce. Čerstvou zkušenost má dočasná pěstounka Tereza Hubáčková. „Chyběly nějaké dokumenty, aby mohl odsouhlasit návrh na předběžné opatření. Tak si dokonce papíry vyžádal a sehnal číslo na sociální pracovnici,“ popisuje Tereza Hubáčková.

Adopce – ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Na Západě jsou pevně stanovené lhůty

Právě to by podle neziskových organizací i ministerstva práce a sociálních věcí mělo být standardem a v podobných případech by měly soudy zrychlit. „Domnívám se, že bychom měli jít cestou vyspělých západoevropských zemí, kdy jsou na tyto případy dané velice striktní lhůty,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

„Problematické případy nemůže vyloučit žádná zákonná úprava. Ministerstvo spravedlnosti o těchto případech ví a snaží se na soudy apelovat, aby postupovaly co nejrychleji,“ ujišťuje mluvčí resortu Tereza Schejbalová. Ministerstvo také zřídilo pracovní skupinu, která se pokusí najít způsob, jak řízení urychlit.