Restituce: Čeští protestanti vlastní první pozemky

Lysá nad Labem – Církevní restituce nabírají obrátky, stát už začal vracet majetek i protestantským církvím. Státní pozemkový úřad rozhodl o vydání prvních nekatolických pozemků v Lysé nad Labem místní farnosti Českobratrské církve evangelické. Úřady vyslyšely už osm církevních žádostí.

Historicky první nemovitý majetek, který si přičtou do soupisu čeští protestanti, tvoří hektar a půl pšeničného pole u Lysé nad Labem a přes 2,5 tisíce metrů čtverečních zemědělské půdy u trati z Lysé nad Labem na Milovice. Farář sboru Emanuel Vejnar nehodlá z půdy obilí mýtit.

„Ne, že by na tom sbor hospodařil, ale pronajmeme to možná stávajícím uživatelům,“ představuje si dnes. O žádný sporný majetek nejde, ani městská rada Lysé nad Labem s pozemky stavební plány nezamýšlí.

Celkem protestantům připadnou z pětasedmdesátimiliardového majetku, který má stát v církevních restitucích vrátit, dvě procenta. S pozemky u Lysé nad Labem žádají evangelíci o dalších 90 nemovitostí. Zbytek připadne katolické církvi. Pozemkový fond postupně výzvy zpracovává a prověřuje. „V dalších týdnech budou přibývat další a další dohody k uzavření,“ konstatoval ředitel Petr Šťovíček.

Reportéři ČT o restitucích: Rychetský ještě nevylučuje sankce od EU

Vláda Petra Nečase při schvalování církevních restitucí nezjišťovala u Evropské komise, zda 134 miliard pro české církve nepovažuje unijní orgán za nezákonnou ekonomickou výhodu, kterou evropské právo zakazuje. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský je přesvědčen, že každá členská země musí požádat EU o souhlas tak rozsáhlého převodu nemovitostí a peněz.

Podle sekčního ředitele legislativní rady Jana Kněžínka jde ale o specifickou oblast související s vyrovnáním majetkových křivd, které se udály před vstupem ČR do unie. Pokud katolická církev dostane vše z požadovaných 180 tisíc hektarů polí a lesů, stane se největším soukromým vlastníkem půdy v Česku.

Kdyby se EU na české vypořádání s církvemi přeci jen zaměřila a miliardy shledala nezákonnou výhodou, bylo by to pro český stát drahé. „Ten stát musí odvést to, co jako nedovolenou veřejnou podporu poskytl, musí zaplatit formou sankce, pokuty Evropské komisi,“ vysvětlil Pavel Rychetský. A pokutu by pak stát musel vymáhat zpět od církví.