Regiony jsou na předsednictví připraveny, chtějí ho využít k vlastní propagaci

Praha - Regiony v ČR jsou vesměs připraveny na akce v rámci předsednictví ČR Evropské unii. V první polovině roku 2009 proběhne v regionech řada konferencí a zasedání. Připraveno je ubytování hostů, mezi nimiž budou ministři a další delegace ze zemí sedmadvacítky. Kraje většinou kvůli přípravě akcí nenajímaly nové pracovníky, výjimkou jsou většinou jen tlumočníci.

Akce spojené s předsednictvím EU se uskuteční v mnoha krajích, některé se ale návštěvy evropských delegátů nedočkají. Je mezi nimi i Olomouc, která měla počátkem března přivítat 27 ministrů obrany a jejich doprovod. Podle českého ministerstva obrany ale není ve městě dostatek hotelů. Jednání bylo proto přesunuto do Prahy, stejně jako zasedání ministrů školství a průmyslu, které mělo proběhnout v Ostravě. Moravskoslezský kraj tak bude hostit jen tři méně významné akce, mimo jiné setkání odborníků na energie a chemický průmysl.

Ministerské konference se uskuteční mimo jiné na Karlovarsku a na jižní Moravě. Mariánské Lázně na Chebsku budou v dubnu hostitelem rady ministrů pro regionální rozvoj. Představitelé radnice to považují za prestižní záležitosti, jež mohou významně zviditelnit město. Ministři zemědělství sedmadvacítky se zase sejdou na přelomu května a června v Brně, jehož magistrát pro ně chystá mimo jiné slavnostní večer za tři miliony korun.

Významnou roli sehraje Pardubický kraj, kam se v květnu sjede 27 velvyslanců členských zemí při EU. Na zámku v Litomyšli by se mělo odehrát předání českého předsednictví Švédsku, jež Českou republiku vystřídá v polovině příštího roku. Jihočeská Hluboká nad Vltavou zase chce při březnové schůzce ministrů zahraničí oslovit hlavně novináře, jichž by mohlo přijet až 250. Radnice pro ně chystá propagační materiály, rozšířený provoz restaurací a speciální menu.

Ministři dopravy budou jednat v dubnu v Litoměřicích, v Hradci Králové se ve stejném měsíci uskuteční 12. ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě.

Mnohé kraje chtějí využít delegací ze zemí EU k vlastní propagaci, proto pro ně připravily kromě upomínkových předmětů návštěvy turistických atraktivních míst. Například Pardubický kraj se pochlubí známými hřebčíny v Kladrubech nad Labem a Slatiňanech, Královéhradecký kraj zase pro velvyslance připravuje společně s jičínskou radnicí návštěvu skalních měst v Českém ráji na Jičínsku.