Ranní mrazy lámaly rekordy, vlaštovky přesto přilétly

Praha - Ranní mrazy pokořily několik teplotních rekordů pro dnešní den. Třeba na Milešovce bylo kolem minus 11 stupňů, což je nejméně od roku 1963. ČHMÚ potvrdil, že nejníže teplota klesla na vrcholcích Krkonoš. Na Luční boudě nedaleko Sněžky bylo téměř 16 stupňů pod nulou. V týdenní předpovědi ČHMÚ uvádí, že se denní teploty v pondělí budou pohybovat od minus tří do jednoho stupně nad nulou. Navzdory spíš zimním teplotám už ornitologové zahlédli ptačí posly jara - vlaštovky.

V pražském Klementinu, kde se měří od roku 1775, zaznamenali rekordní teplotu - minus 11,6 stupně - v roce 1785. Meteorolog uvedl, že data z Klementina sice zatím k dispozici nemá, v Praze ale podle něj rekord nepadl. Podle údajů z jiných měřicích stanic byly nejnižší teploty v hlavním městě kolem minus sedmi.

V celé republice podle něj dnes rekordy padly asi na sedmi měřicích stanicích ze zhruba stovky těch, kde teploty sledují alespoň 50 let. Většinou byly letité zápisy překonány jen o několik desetin stupně. „Nic výrazného,“ uvedl pracovník ČHMÚ. Například ve Varnsdorfu bylo 23. března 1963 10,7 stupně Celsia pod nulou, dnes to bylo minus 10,8. Na Milešovce naměřili v roce 1963 minus 10,6, dnes minus 11,3 stupně.

Ilustrační foto
Zdroj: Jiří Částka/ISIFA

Výhled: Zbytek března bude chladný, oteplí se až druhý dubnový týden

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v měsíčním výhledu do 21. dubna uvedl, že druhá půlka letošního března bude patřit mezi nejchladnější od začátku meteorologických měření, pravděpodobně to bude platit i pro březen jako celek.

Zbytek měsíce bude chladný, teprve druhý dubnový týden má být teplotně nadprůměrný, i když už kolem Velikonoc se trochu oteplí. V půlce dubna ale očekávají meteorologové opět ochlazení. Pršet má málo, vydatnější srážky budou výjimkou.

V týdenní předpovědi ČHMÚ uvádí, že v pondělí by nejnižší noční teploty měly být mezi minus pěti až minus devíti stupni, na severu ČR klesnou až k minus 12 stupňům. Přes den by pak mělo být od minus tří do jednoho stupně nad nulou. Podobné teploty s občasným sněžením by měly vydržet až do středy, od čtvrtka do neděle by už aspoň přes den mrznout nemělo.

Jedna vlaštovka jaro nedělá

Ačkoliv jsme na takové mrazy zvyklí spíš ze zimních měsíců, do Česka už přiletěly vlaštovky. První dva posly jara viděl člen České společnosti ornitologické nad rybníkem Řežabincem na Písecku. „Současné počasí je však spíš zimní a pro ptačí navrátilce to znamená veliký problém. Po dlouhé cestě nemají téměř žádné tukové zásoby. Navíc u nás hmyzožraví ptáci v tomto počasí nenajdou dostatek potravy,“ uvedla Lucie Hošková z ČSO. 

Ve větším množství se vlaštovky začnou vracet, až se oteplí. Ze stěhovavých ptáků zatím přiletěli například skřivani, čejky, konipasi, drozdi, rehci, budníčci i první čápi bílí, dodala Hošková. I když vlaštovkám dostatek hmyzu lidé nezajistí, zrnožravým a všežravým ptákům mohou podle ní pomoci tím, když budou doplňovat krmítka. „Usnadníme jim tak přežití letošního nebývale chladného nástupu jara,“ dodala ornitoložka.

Den otevřených dveří v košetické observatoři
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Meteorologický den otevřených dveří přilákal stovky lidí

Více o předpovědi počasí se lidé mohli dozvědět dnes v rámci dnu otevřených dveří, který při příležitosti výročí založení Světové meteorologické organizace uspořádali tuzemští meteorologové po celé republice. V Praze využilo tuto možnost více než 500 návštěvníků.

V observatoři v Košeticích na Pelhřimovsku byl hlavním tahákem 250 metrů vysoký ocelový stožár. Už první ranní prohlídky, která začínala kolem 09:30, se zúčastnilo přibližně 300 lidí. Po osazení přístroji bude tato v Česku unikátní atmosférická stanice sloužit k měření obsahu skleníkových plynů v ovzduší.